Miroslav Jirava

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Miroslav Jirava
Narození7. června 1931
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí24. února 2002 (ve věku 70 let)
Noutonice
ČeskoČesko Česko
Povolánísochař
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Miroslav Jirava (7. června 1931 Praha24. února 2002 Noutonice) byl český akademický sochař.

Příbuzenstvo
manželka Sidonie Jiravová, rozená Žáková
bývalá manželka Alena Waulinová, rozená Genserková
bývalá manželka Eleonora Jiravová, rozená Haraksimová
dcera Lucie Slivková Waulinová
otec Bohumil Jirava
matka Anna Jiravová, rozená Belzová
sestra Věra Pazderníková, rozená Jiravová
sestra Květoslava Pešanová, rozená Jiravová
dědeček František Jirava
babička Františka Jiravová, rozená Melanová
bratranec Vladimír Kýn
teta Marie Kratochvílová, rozená Jiravová
sestřenice Vlasta Kysilková, rozená Kratochvílová
bratranec Ing. Jiří Jirava

Život[editovat | editovat zdroj]

Miroslav Jirava se narodil 7. června 1931 v Praze do rodiny pražského bonvivána, majitele cukrářské firmy Bohumila Jiravy a Anny Jiravové, rozené Belzové. Měl ještě dvě sestry.

Otec Bohumil Jirava vlastnil cukrářskou firmu, která ale brzy zkrachovala pro jeho bohémský styl života. Matka Anna, rozená Belzová pocházela z Holešova, kde její rodina vlastnila kamenosochařství. Rodiče také měli pronajaté Žluté lázně v Praze - Podolí na pravém břehu Vltavy. Vysokoškolské vzdělání získal Miroslav na UMPRUM. Od poloviny 50. let 20. století tvořil mimo jiné betonové plastiky organických tvarů. V Krnově například v roce 1963 vytvořil kašnu se sousoším/fontána Rodina a s mramorovou mozaikou. Z roku 1957 pocházela tamní nepojmenovaná prolézačka a z roku 1960 dochovaná prolézačka Kohout, která roku 2014 prošla renovací.[1] Kvůli značným rozměrům svých děl si pořídil Nový mlýn pod hradem Okoř.[2]

Miroslav Jirava byl třikrát ženatý, poprvé se oženil ještě při studiích se spolužačkou, podruhé v roce 1958 s krnovskou restaurátorkou starých tisků Alenou Genserkovou, pročež si kromě ateliéru v pražských Nuslích zřídil i ateliér v Krnově.[2] V roce 1961 se mu narodila dcera Lucie, která je dnes restaurátorkou. Ve svých 34 letech se však v roce 1965 podruhé rozvedl.[2] Jeho poslední ženou se stala Sidonie (* 1946), která po jeho smrti žije v Novém mlýně v okolí Okoře. Měl i několik strýců a tet, od kterých vzešlo několik bratranců a sestřenic, např. akademický sochař Vladimír Kýn, nebo Ing. Jiří Jirava, který byl zahraničním obchodním diplomatem, dále Vlasta Kysilková, Anna Hlaváčková aj. Známi jsou i jeho prarodiče - František Jirava (1866–1940) a Františka Jiravová, rozená Melanová (1869–1942).

Akademický sochař Miroslav Jirava zemřel náhle dne 24. února 2002 na Novém mlýně u obce Noutonice v náručí své manželky Sidonie. Jeho popel byl rozptýlen v krajině, kterou Miroslav Jirava vytvořil a miloval.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STRAMOVÁ, Anna. Plastika Kohout právě prochází rekonstrukcí. Bruntálský a krnovský Deník.cz [online]. 2014-10-19 [cit. 2016-05-11]. Dostupné online. 
  2. a b c KUBA, František. Kohout je socha, ne průlezka. Bruntálský a krnovský Deník.cz [online]. 2015-05-17 [cit. 2016-05-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]