Rue de la Loi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rue de la Loi
Rue de la Loi, významná ulice Evropské čtvrti
Rue de la Loi, významná ulice Evropské čtvrti
Umístění
StátBelgieBelgie Belgie
MěstoBrusel
Poloha
Napojené uliceRue des Colonies - Koloniënstraat, Rue Royale - Koningsstraat, Place de la Nation - Natieplein, Rue Ducale - Hertogsstraat, Boulevard du Régent - Regentlaan, Avenue des Arts - Kunstlaan, Rue du Commerce - Handelsstraat, Rue de l'Industrie - Nijverheidsstraat, Rue des Deux Églises - Tweekerkenstraat, Rue de la Science - Wetenschapsstraat, Rue de Spa - Spastraat, Rue d'Arlon - Aarlenstraat, Rue de Trèves - Trierstraat, Rue du Taciturne - Willem de Zwijgerstraat, Boulevard Charlemagne - Karel de Grotelaan, Loi tunnel, Schuman roundabout, Rue Froissart - Froissartstraat, Rue Archimède - Archimedesstraat, Avenue de Cortenbergh - Kortenberglaan, Avenue d'Auderghem - Oudergemlaan, Avenue de la Joyeuse Entrée - Blijde Inkomstlaan, Allée des Palais - Paleizendreef, Allée du Parlement - Parlementdreef a Avenue John Kennedy - John Kennedylaan
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rue de la Loi, (nizozemsky Wetstraat, do češtiny lze volně přeložit jako Ulice zákona) je významná ulice vedoucí centrem Bruselu směrem na východ. Je známá díky přítomnosti administrativních budov evropských institucí. Silnice začíná v centru Bruselu u Rue Royale (Koningsstraat) a vede ke Schumanovu kruhovému objezdu v Evropské čtvrti. Tvoří západní část dálnice A3, která vede do německého města Cáchy.

Termín Rue de la Loi se ve francouzštině používá v přeneseném významu k označení belgické vlády, protože na začátku této ulice stojí budova Federálního parlamentu (Palác národa) a vedle této budovy se nachází úřad belgického premiéra.

Na druhém konci ulice, na Schumanově kruhovém objezdu, stojí budova Berlaymont, kde zasedá Evropské komise. Je zde také budova Europa, kde zasedá Evropská rada a Rada Evropské unie. Dále Parc du Cinquantenaire a výjezd tunelu Belliard.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rekonstrukce[editovat | editovat zdroj]

V roce 1969 byla tato silnice přestavěna na jednosměrku, přičemž pod ní byla vybudována první linka bruselského metra. V roce 2001 bylo navrženo, aby jeden z pěti silničních pruhů ulice byl zrušen a chodníky s cyklostezkou rozšířeny na jeho úkor. Tento návrh s celkovou rekonstrukcí byl dokončen 7. září 2003.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rue de la Loi na anglické Wikipedii.

  1. DEMEY, Thierry. Brussels, capital of Europe. Brusel: [s.n.], 2007 tisk. ISBN 2-9600414-2-9. S. 388. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]