Rudolf I. z Lichtenštejna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rudolf z Lichtenštejna-Frauenbergu
Rodový erb pánů z Lichtenštejna
Rodový erb pánů z Lichtenštejna
DětiAlžběta z Lichtenštejna-Frauenbergu[1]
Jan I. z Lichtenštejna-Murau[1]
RodičeOtto III. z Lichtenštejna-Murau[1] a Anežka z Wildonu[1]
PříbuzníHanuš ze Stubenbergu[2], Oldřich ze Stubenbergu[2], Ota ze Stubenbergu[2], Wolfgang ze Stubenbergu[2], Anna ze Stubenbergu[2], Alžběta ze Stubenbergu[2] a Jakub ze Stubenbergu[2][1] (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrad Liechtenstein, Dolní Rakousy
Frauenburg (1679)
Zbytky hradu Frauenburg

Rudolf z Lichtenštejna-Frauenburgu (německy Rudolf von Liechtenstein Herr zu Liechtenstein und Frauenburg, † 1343 ) byl rakouský šlechtic z rodu Lichtenštejnů, pán na Liechtensteinu a Frauenburgu v Rakousích. V listinách je zmíněn v roce 1291.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn Oty III. (II.) z Lichtenštejna, svobodného pána z Murau a Frauenburgu († 24. listopadu 1311) a jeho první manželky Anežky z Wildonu († 1260), dcery Leutholda z Wildonu († 1294) a Anežky z Trabergu /Trixenu/ († 1278). Byl vnukem minesengra Oldřicha z Lichtenštejna († 1275) a Perchty z Weitzensteinu († asi 1277).

Měl bratra Otu IV. „mladšího“ z Lichtenštejna († 19. května 1340), pána na Murau a nevlastní sestru Kunkutu z Lichtenštejna († 12. července 1299), provdanou za Hartnýda III. Ptujského († asi 1316).

Jeho otec Ota III. se podruhé oženil před rokem 1260 s Dimutou z Lichtenštejna-Mikulova († po roce 1265), dcerou Jindřicha I. z Lichtenštejna, a potřetí po roce 1265 s Adelheid z Pottendorffu.

Ota s dalšími šlechtici doprovázel v letech 1267-1268 ze Štýrska českého krále v bojích proti Prusku a později vojensky pomohl Habsburkům.


Jeho děd Oldřich z Lichtenštejna, známý jako minesengr, vybudoval hrad Frauenburg a kolem roku 1232 první etapu hradu v Obermurau.

V roce 1312 rod Lichtenštejnů se rozdělil na dvě linie, frauenburskou a murauskou. Murauská větev získala velký majetek v Korutanském vévodství, kde také zastávala úřad maršála.

Manželství a rodina[editovat | editovat zdroj]

Rudolf z Lichtenštejna byl ženatý s Alžbětou z Walsee († 1326). Manželé měli několik dětí: [3] [4]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Рудолф I фон Лихтенщайн na bulharské Wikipedii.

  1. a b c d e Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.
  2. a b c d e f g Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. Rudolf I zu Liechtenstein, our-royal-titled-noble-and-commoner-ancestors.com
  4. Rudolf von Liechtenstein Herr zu Liechtenstein und Frauenburg, Genealogics ~ Leo van de Pas continued by Ian Fettes & Leslie Mahler

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]