Rudolf Bereza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rudolf Bereza

Narození15. února 1942
Tovačov
Úmrtí2014 (ve věku 71–72 let)
Profesedisident, profesionální řidič a výkonný manažer
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Rudolf Bereza (1942–2014) byl český disident. Proslavil se především dopisy, které psal prezidentu Gustávu Husákovi, a tím, že na prvomájové demonstraci v roce 1987 držel transparent na podporu Charty 77.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Rudolf Bereza se narodil v roce 1942 v Tovačově. Povoláním byl řidič autobusu. Proti komunistickému režimu dlouho nevystupoval. Teprve když v roce 1968 do Československa vpadly armády Varšavské smlouvy, stal se vůči režimu kritickým. Podepsal Chartu 77[2] a začal šířit samizdat. Měl blízko k Tomáši Hradílkovi, se kterým se účastnil mnoha odbojových aktivit.

Oba se proslavili dopisem, který spolu s dalšími lidmi adresovali prezidentu Gustávu Husákovi a který je známý jako „Dopis pěti dělníků“. V něm požádali prezidenta, aby abdikoval. Ještě známější se v disidentských kruzích stali, když spolu roku 1987 v Olomouci na prvomájové demonstraci nesli transparent s nápisem „Charta 77 vybízí k občanské kuráži.“[3] Napsal také další dopis prezidentu Husákovi, v němž ho žádal, aby propustil na svobodu politické vězně, a tento dopis odvysílalo rádio Svobodná Evropa. Jako disident byl mnohokrát zatčen a předveden k výslechu. StB také odposlouchávala jeho dům.

Po sametové revoluci se Bereza podílel na přechodu země od komunismu k demokracii. Angažoval se jako poslanec České národní rady za Občanské fórum a řídil olomouckou policii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rudolf Bereza na anglické Wikipedii.

  1. Stručné bio: Kdo je Rudolf Bereza. Aktuálně.cz [online]. 2010-02-04 [cit. 2023-12-02]. Dostupné online. 
  2. seznam signatářů Charty 77: TOTALITA: TOTALITA. www.totalita.cz [online]. [cit. 2023-12-02]. Dostupné online. 
  3. Opožděně k úmrtí Rudolfa Berezy | Bubínek Revolveru. www.bubinekrevolveru.cz [online]. [cit. 2023-12-02]. Dostupné online.