Rozsocha (Ještědsko-kozákovský hřbet)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozsocha
Vrchol767 m n. m.
Prominence56 m ↓
Izolace1,5 km → Černá hora
SeznamyJeštědsko-kozákovské hory
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříJeštědsko-kozákovský hřbet / Kryštofovy hřbety / Rozsošský hřbet / Černohorský hřbet[1]
Souřadnice
Rozsocha
Rozsocha
Horninafylit, břidlice
PovodíLužická Nisa
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Rozsocha (767 m n. m., německy Dreiklafterberg) je hora v okrese Liberec Libereckého kraje. Leží asi 2 km vsv. od Noviny, na trojmezí katastrálních území Kryštofovo Údolí, Machnín a Horní Suchá u Liberce. Je součástí Přírodního parku Ještěd.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je to plochý kupovitý vrchol v jihovýchodní části severovýchodního hřbetu geomorfologického okrsku, budovaný kambrickými chlorit-sericitickými fylity a pokrývačskými fylity s vložkami zelených břidlic. Na vysokých svazích (zejména k severozápadu a severu) jsou deskovité sutě. Vrch je zalesněný smrkovými porosty s bukem, na severních svazích jsou zbytky bučin, místy suťových lesů. Zachovalé listnaté lesy jsou chráněné v Národní přírodní rezervaci Karlovské bučiny (na severním svahu). Z četných mýtin jsou dílčí výhledy.[2]

Rozsocha tvoří spolu s vrcholy Spálený vrch (660 m), Kaliště (745 m) a Černá hora (811 m) takzvaný Černohorský hřbet který je oddělen sníženinou Výpřež (též Tetřeví sedlo) od Ještědu.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Hora náleží do celku Ještědsko-kozákovský hřbet, podcelku Ještědský hřbet, okrsku Kryštofovy hřbety, podokrsku Rozsošský hřbet a části Černohorský hřbet.[1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přes vrchol přechází zelená turistická značka vedoucí z Machnína na Výpřež. Z Machnína je to na vrchol Rozsochy 4 km, z Výpřeže potom 3,5 km. Z vrcholu vede po bočním hřebeni neznačená cesta přes kopec Spálený vrch do Kryštofova údolí.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  2. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  3. Mapy.cz [online]. Seznam.cz [cit. 2014-03-24]. Dostupné online.