Rozpakov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozpakov
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaÚherčice, ČeskoČesko Česko
Nadmořská výška395 m
Souřadnice
Rozpakov
Rozpakov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozpakov je zaniklý hradÚherčicokrese Chrudim. Nachází se jeden kilometr jižně od vesnice na skalnaté ostrožně nad Cítkovským potokem v nadmořské výšce okolo 395 metrů.[1] Dochovaly se z něj terénní pozůstatky opevnění a drobné fragmenty zdí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad ve svých dílech zmínili Jaroslav Schaller a Johann Gottfried Sommer.[2] August Sedláček ho mylně spojil s dějinami tvrze v Dolanech,[3] která stávala o jeden kilometr dále na severovýchod.[1] První a jediná písemná zmínka o hradu pochází z roku 1381. Tehdy zemřel jeho majitel Zdislav, a hrad tak připadl jako odúmrť králi Václavovi IV.[3]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Jednodílný hrad stál na konci ostrožny. Přístupnou západní stranu chránil široký šíjový příkop. V hradním jádře se dochovaly prohlubně, které jsou pozůstatky sklepů.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2018-08-08]. Dostupné online. 
  2. CHYTIL, Karel. Soupis památek historických a uměleckých v království Českém. Svazek XI. Politický okres chrudimský. Praha: Archaeologická kommisse při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1900. Dostupné online. Kapitola Rozpakov, bývalý hrad, s. 189. 
  3. a b c DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Rozpakov, s. 485. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]