Radvan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radvan
Pohled z hráze
Pohled z hráze
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresBenešov
Radvan
Radvan
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha1,3 ha
Objem26,0 tis. m³
Ostatní
Typrybník
Přítok vodyKřešický potok
Odtok vodyKřešický potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radvan je rybník na Křešickém potoce nedaleko obce Čeňovice v okrese Benešov. Radvan se nachází na jižní hranici Čeňovic. Po jeho hrázi vede silnice spojující Čeňovice s vesnicemi Střížkov a Jezero. Je také posledním rybníkem ze sedmi, které jsou rozmístěny na horním toku Křešického potoka. Ten pramení v lese jihovýchodně od Jezera při silnici číslo 111, prochází několika většími a menšími rybníky a následně se vlévá do Radvana.

Poblíž rybníka se mezi dvěma lipami nalézá zahloubená kaplička.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Radvan je rybník střední velikosti. Šířka hráze činí téměř 130 metrů a délka pak 175 metrů. Tvarem připomíná hrušku. Rozloha rybníka je 1,3 ha.[1] Celkový objem činí 26,0 tis. .[1] Retenční objem činí 11,0 tis. m³.[1] Přítok a odtok jsou středem hráze, přepad je v její pravé části. Jelikož se jedná o rybník pro chov ryb, není příliš hluboký. Hráz zpevňují mladé vrby, stejně jako okolní břehy. V rybníce roste orobinec a žijí nejrůznější živočichové, počínaje drobným hmyzem, přes žáby až po kachny a labutě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Povodí Vltavy – Seznam vodních nádrží [online]. [cit. 2016-07-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]