Růžena Bajcsy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ružena Bajcsy
Ružena Bajcsy (2013)
Ružena Bajcsy (2013)
Narození28. května 1933 (90 let)
Bratislava
Alma materStanfordova univerzita
Slovenská technická univerzita v Bratislavě
PracovištěKalifornská univerzita v Berkeley
Pensylvánská univerzita
Oboryrobotika, umělá inteligence a počítačové vidění
OceněníAAAI Fellow (1990)
ACM Fellow (1996)
ACM - AAAI Allen Newell Award (2001)
ACM Distinguished Service Award (2003)
Anita Borg Institute Women of Vision Awards (2009)
… více na Wikidatech
DětiKlara Nahrstedt
Webwww.eecs.berkeley.edu/~bajcsy/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ružena Kučera Bajcsy, v anglické transkripci Ruzena Bajcsy (* 28. května 1933, Bratislava)[1] je americká vědkyně slovenského původu v oboru matematické informatiky specializující se na robotiku. V současnosti pracuje jako emeritní ředitelka ústavu CITRIS (Centrum pro výzkum informačních technologií v zájmu společnosti) na Kalifornské univerzitě v Berkeley.[2] Je také vedoucím ředitelství Národní vědecké nadace v oblasti počítačů a informací a má pravomoc nad rozpočtem 500 milionů dolarů. V Pensylvánii dohlídala nejméně 26 doktorandů, kteří získali titul Ph.D.[3]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se do židovské rodiny. Její matku zavraždila služebná, když ji byly 3 roky. Otec se znovu oženil a rodina konvertovala ke křesťanství. Na podzim, 21. listopadu 1944 byli její rodiče zatčeni a o měsíc později popraveni gestapem. Od zatčení a smrti se zachránila tím, že byla se sestrou schovaná v zadní místnosti, kde si jich gestapo nevšimlo.[4] Týden zůstaly schované v bytě a pak vyhledaly pomoc u známých, kteří se zprvu obávali jim pomoc, ale na jejich naléhání nakonec zkontaktovali Mezinárodní červený kříž, jehož zaměstnanci pro obě sestry našli místo v dětském domově ve Zvolenu.[5] Po válce vystudovala obor technické inženýrství na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě a než ji komunisté umožnili pokračovat v doktorandském studiu, musela 5 let manuálně pracovat. První doktorát získala v roce 1967. V témže roce využila nabídky práce na Stanfordově univerzitě. Přestože se chtěla vrátit zpět na Slovensko,[6] po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa se již nevrátila.[5]

Po rozhodnutí zůstat ve Spojených státech amerických získala v roce 1972 na Stanfordově univerzitě titul Ph.D. v informatice. Její práce byla "Počítačová identifikace texturovaných vizuálních scén", při niž byl jejím poradcem John McCarthy. V roce 2001 získala ve Slovinsku čestný doktorát na Lublanské univerzitě a v letech 2003–2005 byla členkou poradního výboru prezidenta pro informační technologie. V listopadu 2002 ji časopis Discover zařadil mezi 50 nejvýznamnějších žen ve vědě.[7] V roce 2012 získala čestné doktoráty na Pensylvánské univerzitě a na Královském institutu technologií ve Švédsku. Později působila jako profesorka na katedře informatiky a inženýrství na universitě v Pensylvánii, kde byla zakládajícím ředitelem laboratoře obecné robotiky, aktivního smyslového vnímání a členem Neurosciences Institute in the School of Medicine.[8] V roce 2013 získala cenu (IEEE Robotics and Automation Award) za její působení na poli robotiky a automatizace. V rámci své vědecké činnosti se podílela na mnoha vědeckých publikacích, nebo jejich částech, vydala mnoho vědeckých článků.[9]

Má dceru a syna. Dcera Klára je profesorkou počítačových věd na univerzitě v Illinois.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • ACM/AAAI Allen Newell Award (2001)
  • ACM Distinguished Service Award (2003)
  • Computing Research Association Distinguished Service Award (2003)
  • Medaile Benjamina Franklina (2009)
  • IEEE Robotics and Automation Award (2013)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profesorka Růžena Bajcsy. In: Paměť národa [online]. Praha: Post Bellum [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  2. Center for Information Technology Research in the Interest of Society | Research UC Berkeley. vcresearch.berkeley.edu [online]. [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. 
  3. Ruzena Bajcsy - The Mathematics Genealogy Project. www.genealogy.math.ndsu.nodak.edu [online]. [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. 
  4. TÓDA, Mirek. Legenda robotiky Ružena Bajcsy: Obávam sa, že šíreniu klamstiev nezabránime, pomôže len kritické myslenie. Denník N [online]. [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. (slovensky) 
  5. a b PĚCHOUČKOVÁ, Helena. Ružene Bajcsy zobrali nacisti rodičov a komunisti deti, no ona sa stala jednou z najlepších vedkýň sveta. Denník N [online]. [cit. 2018-03-01]. Dostupné online. (slovensky) 
  6. Oral-History:Ruzena Bajcsy (2002) - Engineering and Technology History Wiki. ethw.org [online]. [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. The 50 Most Important Women in Science - DiscoverMagazine.com. Discover Magazine [online]. [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. 
  8. Department of Neuroscience - Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania. www.med.upenn.edu [online]. [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. 
  9. Faculty Publications | EECS at UC Berkeley. www2.eecs.berkeley.edu [online]. [cit. 2018-02-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]