Pryšec mnohobarvý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPryšec mnohobarvý
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí pryšec mnohobarvý
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďpryšcovité (Euphorbiaceae)
Rodpryšec (Euphorbia)
Binomické jméno
Euphorbia epithymoides
L., 1762
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Celá rostlina

Pryšec mnohobarvý (Euphorbia epithymoides)[1] je dvouletá nebo krátce vytrvalá bylina z čeledi pryšcovitých. Kvete od května do července. Květy i listeny v květenství jsou zbarveny žlutě. Plod je tobolka. Při poranění roní bílou tekutinu, která může způsobit podráždění pokožky.[2] Dorůstá asi 50 cm výšky.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rostlina je původní v oblasti od jihovýchodní části střední Evropy po Moldávii a jihozápadní Ukrajinu. V České republice se vyskytuje pouze na jižní a střední Moravě, v oblasti Panonského termofytika a přilehlých oblastí mezofytika (Moravské podhůří Vysočiny, Moravský kras). Nejčastěji roste na výslunných kamenitých stráních, ve světlých křovinách, teplomilných doubravách a v lesních lemech, zejména na vápenitých podkladech. Patří zde k ohroženým druhům (kategorie C3).[3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Vědecké názvy[editovat | editovat zdroj]

Pryšec mnohobarvý byl popsán pod jinými, dnes neplatnými, ale používanými názvy jako je např. Euphorbia polychroma, Tithymalus epithymoides.[4]

České názvy[editovat | editovat zdroj]

Pryšec mnohobarvý byl pod jinými, dnes neplatnými a nepoužívanými českými botanickými názvy jako například pryšec červenoplodý.[4]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Rostlina je vhodná pro výsadbu do nádob, skalek, záhonů, suchých zídek nebo v xerofytních výsadbách a přírodních zahradách. Ceněny jsou pestrolisté kultivary.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Je považován za druh, který se pěstuje snadno. Rostlina preferuje výsluní nebo světlé stanoviště, propustnou půdu, spíše sušší. Pěstuje se ale i v běžné propustné živné půdě s dostatečnou vlhkostí. Snáší přísušky. Pryšec mnohobarvý je třeba po přezimování seřezat, v ČR přezimuje spolehlivě.

Množení[editovat | editovat zdroj]

Druh lze rozmnožovat semenem nebo dělením.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. 
  2. Euphorbia polychroma [online]. missouribotanicalgarden.org [cit. 2015-01-31]. Dostupné online. 
  3. SLAVÍK, Bohumil (editor). Květena České republiky 3. Praha: Academia, 1992. ISBN 80-200-1090-4. 
  4. a b ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]