Populační fond OSN

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Populační fond OSN
ZkratkaUNFPA
Vznik1967
SídloNew York, USA
Výkonný ředitelDr. Natalia Kanem Panama
Oficiální webwww.unfpa.org
LEI213800ZWT4VX2OHR5N14
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Populační fond OSN (anglicky: United Nations Population Fund, zkráceně UNFPA) je jednou z odborných organizací při OSN. Podporuje především právo každého muže, ženy a dítěte na spokojený a zdravý život s rovnými příležitostmi. Hlavním zdrojem dat pro tuto práci jsou demografické průzkumy a výsledky sčítání lidu. UNFPA zároveň podporuje země ve využívání populačních dat pro vytváření programů na snížení chudoby, zajištění bezpečného mateřství a snižování počtu HIV pozitivních. Práce fondu zahrnuje také zlepšování reprodukčního zdraví skrze zásobování a služby, nabízené menšinám, migrantům a uprchlíkům. V posledních letech se fond proslavil svou kampaní proti ženské obřízce.

Financování fondu probíhá výhradně z dobrovolných příspěvků, které v roce 2010 dosáhly 870 milionů dolarů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

UNFPA byl založen roku 1969 z podnětu Valného shromáždění jako Fond spojených národů pro populační aktivity. Název byl změněn v roce 1987. Původně UNFPA spadal pod Fond rozvoje OSN, ale v roce 1971 by přemístěn přímo do správy Valného shromáždění. Nyní UNFPA podporuje programy ve více než 150 zemích a oblastech světa a je největším mezinárodně financovaným zdrojem rozvojové pomoci v oblasti populace a související problematiky.

Vedení[editovat | editovat zdroj]

Dr. Natalia Kanem

Současným výkonným ředitelem UNFPA je dr. Natalia Kanem Panama. UNFPA je také reprezentována vyslanci dobré vůle. Těmi jsou různé známé osobnosti, které fungují jako obhájci lidských práv. Jedním z nich je i švýcarský psychiatr a vzduchoplavec Bertrand Piccard.

Úloha UNFPA[editovat | editovat zdroj]

Od založení se fond snaží hlavně o podporu práva všech na zdravý život s rovnými příležitostmi. Po podpisu Deklarace tisíciletí (The United Nations Millennium Declaration) v září 2000 soustředil fond svou činnost na splnění Rozvojových cílů tisíciletí. Jedná se tedy o snížení mateřské a kojenecké úmrtnosti, snížení násilí páchaného na ženách a zároveň zvýšení rovnoprávnosti žen, zvýšení naděje dožití v rozvojových zemích a zabránit šíření pohlavně přenosných chorob. Snaží se také zajistit každé ženě právo na naplánování rodinného života, rozhodnutí o počtu dětí a zabránit nechtěným těhotenstvím.

Přístup ke zdravotní péči[editovat | editovat zdroj]

Fond podporuje holistický přístup k reprodukčnímu lékařství. To zahrnuje přístup k bezpečným a dostupným metodám antikoncepce, poradenským službám, prenatální a postnatální péči. UNFPA zastává názor, že možnost výběru v otázce reprodukčního zdraví naprosto zásadně ovlivňuje stavbu a vývojové trendy světové populace.

Rok 2011 a zpráva State of the World Population 2011[editovat | editovat zdroj]

26. října 2011 vydal UNFPA zprávu State of World Population 2011, ve které uvádí, že 31. října 2011 dosáhla světová populace 7 miliard lidí. Nejedná se ale přímou populační studii, spíše jde o život a možnosti ve světě obývaném 7 miliardami lidí. Jednotlivé kapitoly se pak věnují:

  • Mladé generaci, která bude mít zásadní vliv na budoucí světový vývoj
  • Bezpečnosti, ekonomické síle a nezávislosti ve stáří
  • Faktorům ovlivňující plodnost
  • Migrace a její důsledky
  • Budoucí rozvoj městské zástavby
  • Udržitelnost a sdílení přírodních zdrojů
  • Splnění Káhirské programu z roku 1994, který by měl do roku 2015 zajistit všeobecný přístup ke službám, které jsou spojeny s reprodukčním zdravím, včetně rodinného plánování a sexuálního zdraví

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku UNFPA na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]