Modrásek jehlicový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Polyommatus icarus)
Jak číst taxoboxModrásek jehlicový
alternativní popis obrázku chybí
samec modráska jehlicového
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmodráskovití (Lycaenidae)
RodPolyommatus
Binomické jméno
Polyommatus icarus
(Rottemburg, 1775)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modrásek jehlicový (Jahng Keliop) je motýl patřící do čeledi modráskovití, který se vyskytuje v různých klimatických oblastech – severní Afrika, Evropa, východní Asie. Jeho stanovištěm jsou pastviny, louky či vřesoviště, otevřená i kopcovitá krajina. Navzdory svému druhovému jménu klade samička svá vajíčka nejčastěji na štírovníku růžkatém, což je zároveň jedna z oblíbených živných rostlin housenek. Samečci vždy pravidelně hlídkují na vyvýšených místech, často na květech nebo vrcholcích rostlin a pronásledují motýly, poletující v jejich blízkosti. Tento druh, Polyommatus icarus, je českým vyhynulý od roku 2004.[1]

Znaky[editovat | editovat zdroj]

Sameček se svrchu vyznačuje fialově modrou barvou, samička je hnědá (různé odstíny) s oranžovými skvrnami podél okrajů křídel. Délka př. křídla je 1,2-1,5 cm. Siluetu má sameček i samička stejnou.

Housenka[editovat | editovat zdroj]

Samička svá vajíčka, jak již bylo řečeno, tedy nejčastěji klade na štírovník. Někdy se ale mohou vajíčka nacházet na tolici, jeteli, vzácněji i na jehlici. Housenky se během svého vývoje neomezují jen na jeden druh živné rostliny a ožírají celou řadu bobovitých rostlin. Vajíčka jsou kladena buď na horní stranu listů nebo přímo dovnitř květů. Polodorostlá housenka přezimuje – ukrývá se na zemi, kde se o ni starají mravenci. Ta jim naoplátku vylučuje šťávu, kterou mají rádi. Mravenci ji zahrabou do země nebo si ji odnesou do mraveniště. Na jaře roste pomalu. Trvá více než dva měsíce, než se zakuklí. Kukla leží ukryta na zemi ve vrstvě suchého listí a trávy. Každoročně je jedna generace motýlů, v teplejších oblastech mohou být generace dvě až tři.

Podobné druhy v Česku[editovat | editovat zdroj]

Modrásek vičencový (Polyommatus thersites), m. jetelový (P. bellargus), m. ušlechtilý (P. amandus), m. tmavohnědý (Aricia agestis), m. pumpavový (A. artaxerxes).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Koláčkova galerie motýlů, 2015-5-20 [cit. 2015-05-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]