Pokupsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokupsko
Poloha
Souřadnice
Časové pásmo+1
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
RegionStřední Chorvatsko (Pokuplje)
ŽupaZáhřebská
Administrativní děleníAuguštanovec, Cerje Pokupsko, Cvetnić Brdo, Gladovec Pokupski, Hotnja, Lijevi Degoj, Lijevi Štefanki, Lukinić Brdo, Opatija, Pokupsko, Roženica, Strezojevo, Šestak Brdo, Zgurić Brdo
Pokupsko
Pokupsko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha122 km²
Počet obyvatel2 224 (2011)
Hustota zalidnění18,2 obyv./km²
Správa
StatusOpčina
StarostaBožidar Škrinjarić
Vznik1650
Oficiální webpokupsko.hr
PSČ10 414 Pokupsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pokupsko (maďarsky Kulpatő) je vesnice a opčina v Chorvatsku v Záhřebské župě. Nachází se u řeky Kupy, těsně u hranic se Sisacko-moslavinskou župou, asi 23 km severozápadně od Gliny, 32 km západně od Sisaku a asi 37 km jižně od Záhřebu. V roce 2011 žilo v Pokupsku 235 obyvatel, v celé občině pak 2 224 obyvatel. Přestože se v opčině nacházejí větší vesnice Lukinić Brdo (343 obyvatel), Roženica (305 obyvatel) a Hotnja (236 obyvatel), je správním střediskem opčiny vesnice Pokupsko.

Vesnice v opčině[editovat | editovat zdroj]

V opčině se nacházejí vesnice:

Mezi další vesnice, které nejsou považovány za samostatné obce, patří Antolovići, Brajković, Busije, Cavrići, Gajdeki, Hrtići, Jagodovići, Jankeši, Jelekovci, Klampari, Lukinići, Mareković, Muže, Paun Brdo, Sečen, Skender Brdo, Skrbini, Stanešići, Sučeci, Šenovec, Turkovići a Žužići.

Od roku 1948, kdy v celé opčině žilo 5 195 obyvatel a v Pokupsku 453 obyvatel, počet obyvatel celé opčiny výrazně klesá.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název "Pokupsko" je odvozen od řeky Kupy, která kolem Pokupska protéká. Především je odvozen od názvu země Pokuplje, která se rozkládá kolem řeky Kupy a ve které samotná opčina leží; název Pokupsko tedy znamená, že vesnice leží v Pokuplje, tedy kolem řeky Kupy (srov. např. Polabí).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pokupsko na chorvatské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]