Pod Pajštúnom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Pod Pajštúnom
IUCN kategorie V (Chráněná krajinná oblast)
Vrcholová část rezervace se zříceninou hradu Pajštún
Vrcholová část rezervace se zříceninou hradu Pajštún
Základní informace
Vyhlášení1984
Rozloha141,4 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresMalacky
UmístěníStupava, Borinka
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Pod Pajštúnom
Pod Pajštúnom
Další informace
Kód134
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pod Pajštúnom je přírodní rezervace v pohoří Malé Karpaty v podcelku Pezinské Karpaty, v jižní části Pajštúnského hradního kopce. Nachází se v katastrálním území města Stupava a obce Borinka, okres Malacky v Bratislavském kraji. Vyhlášená byla v roce 1984 na rozloze 141,4 ha, bez ochranného pásma.

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany jsou lesní společenstva – bukové květnaté lesy, dubohabrové lesy, karpatské lipové-javorové suťové lesy v jejich přirozeném druhovém složení a struktuře a ochrana panonských a subpanonských travinných porostů na karbonátovém substrátu. Na území rezervace platí 5. stupeň ochrany.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Okolí Borinky je součástí Borinského krasu, který se rozprostírá na ploše 36 km2 v jižní části Malých Karpat. Vody potoků se zde na několika úsecích ztrácejí pod zemí a pak opět vystupují na povrch. Přírodní zvláštností je, že část vod z horní části povodí Stupavského potoka v důsledku podzemního "pirátství" je odváděna pod zemí na opačnou stranu pohoří Malých Karpat a vyúsťuje na povrch až v občasné vyvěračce nad Limbachem. V tomto krasovém území se nachází i několik jeskyní, například Zbojnická, Velké Propadlé, Jeskyně pod Okopancom a jiné.

Na ochranu přirozených lesních společenstev 2.–4. vegetačního stupně byla v roce 1984 vyhlášena přírodní rezervace Pod Pajštúnom. Rozprostírá se pod hradním kopcem převážně na jeho jižních a jihozápadních svazích v nadmořské výšce 200–519 m. Nejrozšířenější jsou zde dubové bučiny, bukové doubravy, bučiny a v okolí vápencových útesů na sutinových stanovištích v okolí Pajštúnského hradu se vyskytují lipové javořiny.

Pro nejteplejší lesní společenstva s dubem jsou typickými druhy bylin hrachor černý (Lathyrus niger), medovník meduňkolistý (Melittis melissophyllum). Bučinovými druhy jsou například svízel vonný (Galium odoratum), kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera). V ostrůvkovitě rozšířených nelesních společenstvech na skalách v okolí hradu a kamenolomu se vyskytují například tolita lékařská (Vincetoxicum hirundinaria), zvonek řepkovitý (Campanula rapunculoides), sleziník červený (Asplenium trichomanes), ožanka horská (Teucrium montanum) a ožanka kalamandra (Teucrium chamaedrys). Nápadným druhem lesních porostů podél cest, chodníků a světlin je drnavec lékařský (Parietaria officinalis).

Velkou ekologickou hodnotu v přírodní rezervaci představují četné staré, více než 300leté jedince dubů. Jsou velmi důležité pro vývoj stovek druhů podkorního a dřevokazného hmyzu, jako jsou například roháč obecný (Lucanus cervus), tesařík obrovský (Cerambyx cerdo) a více druhů krasců. Na takových dubech se vyvíjejí housenky až 100 druhů motýlů. V teplých okrajových částech přírodní rezervace se vyskytuje největší had Česka – užovka stromová (Zamenis longissimus). Na světlinách v přírodní rezervaci se vyskytuje i jasoň dymnivkový (Parnassius mnemosyne).

Nepůvodními druhy v přírodní rezervaci jsou například netýkavka malokvětá (Impatiens parviflora), modřín opadavý (Larix decidua), muflon (Ovis musimon), daněk skvrnitý (Dama dama).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pod Pajštúnom na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Informační tabule při vstupu do rezervace, přístup: 6. 4. 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]