Pizza Hut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pizza Hut
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení15. června 1958
ZakladatelDan and Frank Carney
Charakteristika firmy
Oblast činnostiquick service restaurant sector
Produktypizza
MajitelYum! Brands
Identifikátory
Oficiální webwww.pizzahut.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pizza Hut je americký franšízový restaurační řetězec založený bratry Danem a Frankem Carneyovými v roce 1958. Společnost je známá pro svou italsko-americkou kuchyni, zahrnující pizzu, těstoviny, stejně tak dezerty nebo saláty. V roce 2015 se nacházelo po celém světě více než 15 000 poboček. Pizza Hut je dceřinou společností Yum!, jedné z největších gastronomických firem na světě, provozující např. KFC, Taco Bell nebo WingStreet.[1]

Pizza Hut v Indianě

Historie[editovat | editovat zdroj]

První restaurace byla otevřena ve Spojených státech ve městě Wichita v roce 1958 bratry Carneyovými. V České republice společnost fungovala od devadesátých let až do roku 2004, pobočky se nacházely v Praze v Celetné ulici a na Florenci.[2] V roce 2017 na český trh vstoupila znovu.

Koncept[editovat | editovat zdroj]

Pizza Hut nabízí mnoho konceptů svých služeb, např. Pizza Hut Express nebo The Hut (jedná se o klasickou verzi fast foodu, většinou omezený sortiment), Pizza Hut Bistro (restaurace s obsluhou, někdy i s all you can eat bufetem nebo drive thru) nebo Pizza Hut Delivery, neboli rozvoz jídla zákazníkům.

Společnost Amrest oznámila, že na konci léta 2017 chystá otevřít první pobočku Pizza Hut v Praze v Palladiu.[3]

Pizza Hut v Česku[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2004 působila společnost na Florenci a Celetné ulici v Praze, ale odešla z českého trhu. Po 13 letech, v srpnu 2017 se společnost vrátila do Česka s pobočkou v pražském obchodním domě Palladiu[4]. Druhá pobočka se otevřela ve zrekonstruovaném OC Chodov v říjnu 2017 a následovaly také nové pobočky v Brně, Ostravě a dalších velkých městech. Aktuálně najdeme restaurace Pizza Hut na 16 různých místech po České republice. V roce 2022 spustila společnost svou frančízovou kampaň.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Company – Yum! Brands. www.yum.com [online]. [cit. 2017-08-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Pizza Hut znovu v Praze! Po třinácti letech se do Česka vrátí oblíbená síť pizzerií. REFRESHER.cz. Dostupné online [cit. 2017-08-08]. 
  3. Do Česka se vrací Pizza Hut. První pobočku otevře v Palladiu. Deník.cz. 2017-06-15. Dostupné online [cit. 2017-08-08]. 
  4. Pizza Hut zpět v Česku. První pobočku otevřela v Palladiu, další bude na Chodově. Retailek. Dostupné online [cit. 2018-04-02]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]