Pietro Bembo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pietro Bembo
Narození20. května 1470
Benátky
Úmrtí19. ledna 1547 (ve věku 76 let)
Řím
Místo pohřbeníKostel Santa Maria sopra Minerva v Římě
Povoláníspisovatel, básník, knihovník, historik, překladatel, esejista, katolický kněz, humanista, filolog a znalec
Alma materPadovská univerzita
Témataliteratura a teologie
Významná dílaGli Asolani
Prose nelle quali si ragiona della volgar lingua
De Aetna
Rime
RodičeBernardo Bembo
PříbuzníCarlo Bembo (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pietro Bembo (20. května 147018. ledna 1547) byl italský renesanční učenec, básník a prozaik, jeden z tvůrců moderní spisovné italštiny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Benátkách, dostal se ke dvoru v Urbinu, od roku 1513 byl tajemníkem papeže Lva X. Z této velmi vysoké funkce ale v roce 1520 ze zdravotních důvodů odešel a usadil se v Padově. V roce 1530 byl zvolen benátským městským historikem (šlo o velmi význačnou funkci, zastával ji např. i Niccolò Machiavelli). V roce 1539 byl vysvěcen na kněze, jmenován biskupem v Gubbiu. Krátce působil také v Bergamu. Roku 1534 byl jmenován kardinálem.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Pietro Bembo, Historia Veneta, 1729

Bembo se velmi intenzivně zabýval latinskou i italskou literární tvorbou, studoval také provensálskou literaturu a měl pro italskou renesanci velký význam i v mimoliterární činnosti, redigoval např. Dantovu Božskou komedii. Jeho italské básně byly vtěleny do sbírky Rime (1530), jeho latinské do sbírky Carmina (1552). Obě složky jeho díla vynikají velkou obratností formy a velmi propracovanou jazykovou stránkou, tematika je především milostná.

V próze napsal několik rozsáhlých dialogů, v nichž promýšlel metody rozvíjení italského jazyka (např. Prose della volgar lingua, 2 svazky, 1525), a dialog Gli Asolani (1505), věnovaný Lucrezii Borgii, s níž se velmi úzce přátelil, který z filosofického a teologického hlediska rozebírá pojem lásky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]