Petro Korçari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petro Korçari
Narození1770
Úmrtí1812 (ve věku 41–42 let)
Povoláníarchitekt
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Pevnost v Tepelenë, na jejímž návrhu se Korçari podílel.

Petro Korçari (17701812[1]) byl albánský architekt, dvorní architekt Ali Paši Janinského (tepelenského).[2] Pocházel z okolí města Korça.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Korçarimu se nejspíše dostalo i vzdělávní v západní Evropě. Pracoval s týmem architektů a stavitelů pro Aliho Pašu, především připravoval infrastrukturní stavby, pevnosti a mosty. V týmu Aliho Paši působila i řada západních stavitelů.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Je mu připisováno autorství celé řady staveb, které se na území současné jižní Albánie nacházely, nebo nacházejí. Mezi ně patří např. přestavba pevnosti v Gjirokastëru a k ní navazující viadukt, Dům Zekate, pevnost ve městě Tepelenë, most v témže městě, nebo několik staveb v řecké Ioannině. Navrhl také několik domů a mešitu a hrad v Suli u města Parga v Řecku. Mezi jeho nejznámější stavby patří pevnost v Ioannině, která byla dokončena roku 1805. Velké množství Korçariho staveb se vzhledem k častým bojům a nestabilitě v regionu severního Epiru do současné doby nedochovalo; pevnost v Ioannině byla zničena roku 1822, pevnost v Tepeleně i tamní most na počátku 19. století a viadukt v Gjirokastëru se zřítil v druhé polovině 19. století.

Několik ulic ve větších albánských městech v dnešní době nese jeho jméno.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Butrint 4: The Archaeology and Histories of an Ionian Town str. 304 (anglicky)
  2. Preliminary Technical Assessment of the Architectural and Archaeological Heritage in South East Europe, str. 5 (anglicky)