Petr Sobotka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O českém politikovi pojednává článek Petr Sobotka (politik).
Bc. Petr Sobotka
Narození2. prosince 1977 (46 let)
Kolín
Povolánínovinář a učitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Petr Sobotka (2. prosince 1977 v Kolíně) je český novinář, popularizátor vědy a původním povoláním učitel a astronom. Znám je v poslední době především jako autor oblíbeného rozhlasového pořadu Meteor, který připravuje a moderuje od ledna 2014.

Petr Sobotka je ženatý s Michalou Sobotkovou a mají spolu syna Víta Sobotku (2015), dcery Jolanu Sobotkovou (2018) a Violu Sobotkovou (2020).

Život[editovat | editovat zdroj]

Astronomie se stala jeho koníčkem už ve 13 letech. Pro zájem o tento vědní obor se inspiroval poslechem rozhlasového pořadu Meteor, televizním pořadem s dr. Jiřím Grygarem Okna vesmíru dokořán a dobrodružnými romány Julese Verna. Svůj první popularizační článek napsal už v 17 letech do astronomického časopisu Perseus.

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor užitá fyzika – astrofyzika. V letech 2003 až 2006 byl učitelem matematiky, fyziky a informatiky. Nejprve na základní škole ve Velimi a poté na 7. základní škole v Kolíně.

V letech 2005 až 2013 pracoval v Astronomickém ústavu Akademie věd v Ondřejově, do roku 2007 jako odborný pracovník Stelárního oddělení, poté v Oddělení pro vnější vztahy. Od roku 2005 působil jako externí redaktor Českého rozhlasu, od roku 2014 až do současnosti je jeho kmenovým zaměstnancem. V letech 2001 až 2004 a 2009 až do současnosti působí též ve Výkonném výboru České astronomické společnosti na pozici tajemníka.

Popularizace vědy[editovat | editovat zdroj]

Petr Sobotka patří mezi přední české popularizátory vědy s velkým tematickým rozhledem. Věnuje se jí především ve vysílání Českého rozhlasu, předtím rovněž v různých internetových webech a časopisech. Je autorem více než 500 premiér hodinových pořadů popularizujících vědu. (Údaj z jara roku 2017).

Popularizace v rozhlasovém pořadu Meteor[editovat | editovat zdroj]

Petr Sobotka začal spolupracovat s rozhlasovým Meteorem v roce 2003, kdy ho pozval k mikrofonu tehdejší redaktor Meteoru Ivo Budil, aby pohovořil o polární záři viditelné z ČR. Poté byl P. Sobotka hostem Meteoru jako astronom do roku 2006 ještě několikrát. V letech 2008 a 2009 jako externí redaktor připravil pro Meteor – již vedený Markem Janáčem – několik příspěvků.

Autorsky se po Marku Janáčovi ujal přípravy a moderování pořadu od ledna 2014. Zajímavou okolností v této souvislosti je skutečnost, že se redaktorem Meteoru stal nejprve jako posluchač, kterého pořad v mládí inspiroval k vědecké dráze, později v něm vystupoval jako odborník, dále jako spolupracovník, aby se nakonec stal jeho tvůrcem. P. Sobotka se snaží v Meteoru zachovávat žánrovou i obsahovou pestrost. Součástí pořadu je četba na pokračování, dramatizace, rozhovory. Meteor není jen pořadem pro milovníky přírodních věd – svůj záběr rozšířil na obory, které v dobách vzniku pořadu ani neexistovaly. Petr Sobotka hledá mezi mladými vědci talenty s vypravěčskými schopnostmi, talenty, které dokáží i složité vědecké poznatky přiblížit běžným posluchačům. Od počátku Petru Sobotkovi v roli moderátora sekunduje Kateřina Březinová, která se průvodkyní pořadem stala v roce 2008.

V roce 2014 se Meteor úspěšně podílel na akci sčítání bílých čápů pro Českou společnost ornitologickou. Spolupracoval také s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy na sběru hlemýždě zahradního. V poslední době pomáhal monitorovat výskyt plcha velkého společně s Univerzitou Palackého v Olomouci. Velký úspěch u posluchačů zaznamenalo také první živé vysílání Meteoru z Plzně dne 2. května 2015. V srpnu 2015 byl Meteor vyhodnocen jako nejposlouchanější pořad stanice Dvojka.

Rozhlasový pořad Nebeský cestopis[editovat | editovat zdroj]

Petr Sobotka také připravoval hodinový pořad Nebeský cestopis, který vysílal Český rozhlas Leonardo od počátku září 2006 až do ukončení vysílání stanice 28. února 2013. Přinášel novinky a zajímavosti z astronomie, meteorologie a fyziky.

Popularizační články a další aktivity[editovat | editovat zdroj]

Petr Sobotka napsal na 1000 popularizačních článků. (Údaj z roku 2017). V letech 1999 až 2004 byl šéfredaktorem časopisu Perseus - věstníku Sekce pozorovatelů proměnných hvězd ČAS a v letech 1997 až 2002 šéfredaktorem Cirkulářů skupiny MEDÚZA. V letech 2002 až 2010 byl spolupracovníkem MF DNES, kde přispíval do sobotní přílohy Věda. V letech 2008 - 2009 byl spoluautorem astronomických článků pro časopis 21. století, Junior a Sanquis. Od roku 2002 přispívá na server České astronomické společnosti astro.cz, od roku 2009 do roku 2014 byl členem redakční rady.

Astronomie a proměnné hvězdy[editovat | editovat zdroj]

Petr Sobotka se věnuje pozorování a výzkumu proměnných hvězd od roku 1992, kdy začal s jejich aktivním vizuálním pozorováním. Od roku 1993 je členem Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. V letech 1994, 1995 a 1998 byl vyhlášen nejlepším pozorovatelem proměnných hvězd v ČR. V roce 2002 byl Petr Sobotka jedním z několika českých pozorovatelů, kterým se podařilo objevit náhlé druhé zjasnění hvězdy V 838 Mon. Hvězdu následně pozoroval i Hubbleův kosmický dalekohled. Petr Sobotka je autorem 24 odborných astronomických publikací.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Petra Sobotku - za jeho přínos k popularizaci astronomie a také za činnost v oboru proměnných hvězd – ocenila v roce 2012 Česká astronomická společnost (ČAS) cenou Zdeňka Kvíze. (RNDr. Zdeněk Kvíz byl významný český astronom a fyzik, který se věnoval výzkumu meteorických rojů a proměnných hvězd).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Svět rozhlasu č. 30, str.44, Tomáš Bělohlávek: Meteor má 50, ČRo 2013

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]