Petr Linhart

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petr Linhart
Základní informace
Narození3. února 1962 (62 let)
Kladno
PůvodČesko
Žánryfolk
Povoláníhudebník
Nástrojehlas
Aktivní roky1979
VydavatelGalén
Webpetrlinhart.cz
Významný nástroj
kytara
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petr Linhart (* 3. února 1962 Kladno) je český písničkář, textař a skladatel.

V letech 19791981 hrál a skládal v kapele Listy. Poté (v letech 19821985) působil jako kytarista ve slavné skupině Járy Ježka Čp.8. V roce 1986 spolu s Radimem Prokopem a Pavlem Ullmannem založil hudební skupinu, která později přijala název Majerovy brzdové tabulky hrající především jeho písničky. Je stále jejím členem spolu s Andreou Landovskou, Vítem Kahlem a Antonínem Bernardem. Spolupracoval také s Františkem Stralczynským a jeho kapelou Bonsai. Vystupuje sám nebo v duu s kytaristou Josefem Štěpánkem, a rovněž ve společném programu se slovenským duem Hmlisto. Jeho texty často obsahují náměty ze společné česko-německé historie a legend z česko-německého pomezí (jako příklad lze uvést píseň Annenruhe, pojednávající o nešťastné lásce Franze Gromese a Anny Glaserové v obci Gruna na Moravskotřebovsku, tedy v bývalém sudetském českoněmeckém pohraničí).

Jako textař spolupracoval také s Janem Spáleným na albu ASPM Zpráva odeslána (2010), zhudebnil také dva texty Michala Horáčka na albu Český kalendář (2013). Spolupracoval s Františkem Segradem - album V paralelním vesmíru (2017). Spolupracuje s Lenkou Novou - alba Čtyřicítka (2016) a Dopisy (2020).

V roce 2022 se podílel na vzniku poesiomatu ve Skocích u Žlutic.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Dvě písničky zpívá a hraje také na albu Františka Stralczynského Na skleničku s Napoleonem, Lenkem a Linhartem (1993), jeho hra na mandolínu je slyšet také na albech Josefa Lábuse Morana (1996) a skupiny Bonsai Rozpad kolonií (1997).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální web