Český kalendář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Český kalendář je album Michala Horáčka, které vyšlo jako dvojalbum 29. listopadu 2013 [1]. Jeho písně jsou věnovány jednotlivým měsícům kalendářního roku.

Vznik alba[editovat | editovat zdroj]

Michal Horáček napsal na sedm desítek villonských balad, zveřejnil je[2] a požádal o zhudebnění širokou veřejnost. Získal celkem tisíc různých zhudebnění od autorů známých i neznámých.

Zastoupení zpěváci[editovat | editovat zdroj]

Vojtěch Dyk, Viktor Dyk, Ondřej Ruml, František Segrado, Katarína Koščová, Lucia Šoralová, Szidi Tobias, Lenka Nová, Jiří Zonyga a další.

Písně z alba[editovat | editovat zdroj]

Stanice Radiožurnál zařazuje vybrané skladby do svého vysílání:

Divadelní dílny[editovat | editovat zdroj]

Součástí projektu byly v roce 2012 jednou za měsíc představení ve Švandově divadle v Praze, kdy zaznívalo celkem okolo dvaceti různých balad, některé jen přednesené, většina zhudebněných.

Projektu kromě Michala Horáčka a kapely Matěje Benka se účastnili jako stálí členové František Segrado, Ondřej Ruml, Petra Hřebíčková, v lednu a únoru Lenka Nová, od března Lucie Šorálová. Každý měsíc je přizván host, v lednu to byla Katarína Koščová, v únoru Lucia Šoralová, v březnu Jan Sklenář, na duben byl plánován Karel Dobrý, ale nakonec hostem byl Ondřej Brzobohatý, v květnu byl Viktor Dyk, v červnu Csongor Kassai, na letním představení v srpnu Szidi Tobias a na zářijovém Bára Basiková. Na říjnové představení byl přítomen Vladimír Merta, na listopadovém Martin Chodúr a na prosincovém Michael Kocáb, Lucia Šoralová, Csongor Kassai, Jan Sklenář, Anička Čtvrtníčková. Divadelní režie Dodo Gombár, scéna Michaela Hořejší.

Sbírka básní[editovat | editovat zdroj]

Několik desítek vybraných balad vyšlo v dubnu 2012 v knižní podobě pod stejným názvem jako celý projekt: Michal Horáček – Český kalendář.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.bontonland.cz [online]. [cit. 2017-05-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-06. 
  2. Archivovaná kopie. www.kudykam.net [online]. [cit. 2012-03-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-24. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]