Pat a Mat

Tato stránka je zamčena pro neregistrované a nové uživatele
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pat a Mat na venkově)
Pat a Mat
Fotografie loutek Pata (původně pan Sedlec, vlevo) a Mata (původně pan Ouholíček, vpravo) vysokých 20 cm
Fotografie loutek Pata (původně pan Sedlec, vlevo) a Mata (původně pan Ouholíček, vpravo) vysokých 20 cm
Základní informace
Původní názevKuťáci
...A je to!
Pat & Mat
Pat a Mat
Pat a Mat se vracejí
Pat a Mat se vrací
Pat a Mat na venkově
Pat a Mat nás baví
Pat a Mat – Zimní radovánky
Pat a Mat v zimě
Pat a Mat kutí
Žánranimovaná pohádka
Formátseriál
ScénářLubomír Beneš
Jiří Kubíček
Vladimír Jiránek
Vladimír Goldmann
Vendulka Čvančarová
Marek Beneš
Mirek Kuchař
Karel Žalud
Edgar Dutka
Vlasta Pospíšilová
Břetislav Pojar
Jan Chvojka
Ladislav Pálka
Milan Šebesta
Pavel Marek
David Filcík
RežieLubomír Beneš
Marek Beneš
František Váša
Ladislav Pálka
Vlasta Pospíšilová
Milan Šebesta
Josef Lamka
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
ČeskoČesko Česko
Počet dílů130 (seznam dílů)
Obvyklá délka8 minut
Produkce a štáb
HudbaZdeněk Zdeněk
Petr Skoumal
Luboš Fišer (1. díl)
Premiérové vysílání
StaniceČeská televize
Vysíláno19821123a23. listopadu 1982 (TV) –
Pat a Mat na ČSFD, SZ
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pat a Mat je československý a od 90. let český animovaný televizní seriál o dvou nezručných kutilech, Patovi a Matovi. Vytvořili jej režisér Lubomír Beneš a karikaturista Vladimír Jiránek. První film Kuťáci natočili ve Studiu Jiřího Trnky Krátkého filmu Praha. Na něj navázali sérií 28 dílů seriálu s názvem ...A je to! také tam, ale pod záštitou Československé televize Bratislava. Dalších 6 filmů pak, už pod názvem Pat a Mat (nebo Pat & Mat), koncem 80. let přímo pro Krátký film Praha, v jeho Studiu Jiřího Trnky. V roce 1990 autoři založili vlastní AIF Studio v Praze na Smíchově s mezinárodní částí v Curychu, kde natočili 14 dílů. Marek Beneš později navázal na tvorbu svého otce a Vladimíra Jiránka ve Studiu Patmat. Se svými 130 díly je to nejdelší večerníčkový seriál s největším počtem dílů se stejnými hlavními postavami.

Popis

V seriálu vystupují dvě postavy, které se vždy snaží vyřešit nějaký problém. Používají při tom různé, obvykle nevhodné nástroje, což vede k ještě větším problémům. Nakonec ale dvojice problém vyřeší nejneefektivnějším způsobem.

Humor využitý v příbězích není samoúčelný, ale je také návodem k optimistickému přístupu k životu. Pat a Mat se sice dostávají do obtížných situací, ale nikdy se nevzdávají, dokud problém nějakým nápaditým způsobem nevyřeší. Pozitivní je také jejich reakce na chyby toho druhého – vždy jen zavrtí hlavou, ale nikdy nevidíme náznak výčitek.

K seriálu neodmyslitelně patří i jeho soundtrack, který složil Petr Skoumal. Soundtrack obsahuje vlastně jen ústřední melodii a zvuk foukací harmoniky.[zdroj⁠?]

Historie

Postavy Pata a Mata na jednom ze zastavení 9. Jiříkovského pohádkového lesa (2008). Původní postavy ze seriálu jsou ale jiné: Pat má žluté triko a modrou rádiovku a Mat má červené triko.

Poprvé se dvojice objevila 12. srpna 1976 v krátkém filmu Kuťáci, který byl i pilotním dílem seriálu. Autor se inspiroval kreslenými vtipy s panem Ouholíčkem (Mat) a panem Sedlcem (Pat), které vymýšlel a kreslil do jednoho časopisu. Původně byli těmito jmény pojmenováni podle míst nedaleko města Roztoky a jejich jména jsou napsaná i ve scénáři.

Záhy na to se ale, v duchu normalizace 70. let, tyto postavičky staly předmětem kádrování – autorům bylo vyčítáno nejen jejich nedostatečné „socialistické uvědomění“ ale i „záměrně“ vybrané barvy roláků, které podle kádrováků měly ironizovat SSSR (červená) a ČLR (žlutá).

Proto se produkce televizního seriálu pod jménem ...A je to! ujalo bratislavské studio Československé televize, které bylo dále z dosahu pražských cenzorů. Seriál se ale natáčel v Krátkém filmu Praha. Postavičky získaly pokrývky hlavy a červený rolák jedné z postav byl v první sérii v letech 1976-1985 změněn na zelenomodrý.

Od roku 1989 vznikaly další díly pod novým názvem Pat & Mat, už přímo pro Krátký film Praha. Svá jména Pat a Mat dostali kutilové v roce 1989, zpočátku pro zahraniční distribuci Krátkého filmu. Od té doby je seriál nazýván podle nich. Loutky nešiků získaly svou definitivní podobu. Pat je menší, tlustší, na hlavě má rádiovku a nosí žlutý rolák. Mat je vyšší, hubenější, na hlavě má kulicha a už opět nosí červený rolák.

Původně se měl seriál stát zábavou pro dospělé, ale stal se populárním u všech věkových kategorií. V bývalém Československu mohlo být prvních 35 dílů vytvořeno jen jako krátké, sedmiminutové televizní díly pro děti.

Pat a Mat se stali populárními i v mnoha dalších zemích, například Polsku, Německu, Švýcarsku, Brazílii, Finsku, Nizozemsku (seriál nadabován a uveden pod názvem Buurman en buurman, tedy Soused a soused), Norsku, Íránu a dalších.

V roce 1990 založil Lubomír Beneš své vlastní studio animovaného filmu s názvem AIF Studio v Praze a Curychu (marketing, prodej a finance). V něm vyrobil dalších 14 dílů a všech 49 dílů studio začalo distribuovat na mezinárodním trhu. V roce 1995 však Lubomír Beneš zemřel. Jeho syn Marek Beneš a Vladimír Jiránek později studio opustili a s sebou si odnesli práva na postavičky Pata a Mata, a studio později vyhlásilo bankrot.

V roce 1998 byl natočen díl č. 50 Karty, který vznikl bez svolení dědiců autorských práv. Tento neautorizovaný díl byl natočen ve formátu 16:9, skoro dvakrát tak dlouhý než předcházející (přibližně 12 minut) a měl jinou úvodní znělku. Také měl být nadabovaný slavným českým hercem Davidem Nyklem.[1] Tento díl nebyl v Česku nikdy odvysílán ani zahrnut na DVD, ale v zahraničí se uveřejnění dočkal. Původně byl zamýšlen jako první díl 52dílné série a také měl být natočen celovečerní film.[2] Tyto plány však byly zrušeny právě kolem času kdy měla být tato epizoda původně vysílána.

V roce 2002 vydala korejská pobočka AIF Asia dvě kazety seriálu s anglickým dabingem pro vzdělávací účely, mezi těmito epizodami se právě nacházela epizoda Karty.[3]

V letech 2002 až 2004 přibylo dalších 28 dílů, vyrobily je Ateliéry Bonton Zlín, část dílů pro ně připravila studia Anima a Patmat film. Tyto díly už vyráběli jiní autoři, částečně i jiní animátoři. Členem těchto nových týmů je i Marek Beneš, syn Lubomíra Beneše. Prvních 19 dílů uvádí jako název seriálu Pat a Mat, dalších 9 dílů Pat a Mat se vracejí, ale v České televizi je všech těchto 28 dílů uváděno pod názvem Pat a Mat se vrací (místo vracejí).

Od roku 2009 vznikly další díly pod názvem Pat a Mat na venkově, natočilo je studio Patmat film ve vysokém rozlišení a formátu 16:9 a byly uveřejněny nejdříve na internetu a později v televizi. Spojením 10 dílů dohromady vznikl film Pat a Mat ve filmu, který měl premiéru v kinech 31. března 2016. Na stejném principu byl také natočen seriál Pat a Mat nás baví a 9 dílů z něj spojených vytvořilo film Pat a Mat znovu v akci z roku 2018. Spojením 7 dílů série Pat a Mat v zimě vznikl film Pat a Mat: Zimní radovánky, který měl premiéru v kinech 22. listopadu 2018. 5. prosince 2019 měl premiéru film Pat a Mat: Kutilské trampoty, který vznikl pospojováním dílů nově vytvářené série Pat a Mat kutí.

Seriál byl vydán i na DVD. Nejnovější 9diskové číslované provedení obsahuje 85 dílů seriálu.

Zakoupit lze spoustu hraček pro děti s podobou této populární dvojice. Oblíbené jsou také hry, např. Pohádkové hraní s Patem a Matem. Objevili se i v počítačové hře pojmenované Pat & Mat.

Podle seriálu byly také napsány tři knihy:

Poslední kniha byla také zpracována jako audiocédéčko, na kterém namluvil Pavel Zedníček šest příběhů:

Pat s Matem se také objevili v reklamách a to nejen v Česku, jako například v kampani pro Českou podnikatelskou pojišťovnu[5][6] ale i v zahraničí – už propagovali slovenské losy Tipos a soutěž firmy Sedita,[7] polský aukční server tablica.pl[8] nebo slovinské obchody pro kutily Merkur.[9]

Tvůrci

  • Producent: Katarína Morvai
  • Literární scénář: Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek, Jiří Kubíček, Vendulka Čvančarová, Vladimír Goldman, Karel Žalud, Marek Beneš, Pavel Marek, Ladislav Pálka, Břetislav Pojar, Jan Chvojka, Jana Kubíčková, Tereza Benešová, Štěpán Gajdoš, Tomáš Hartman, Štefan Martauz, Adam Mensdorff-Pouilly, Jaroslav Beran, Kees Prins, David Filcík, Vlasta Pospíšilová, Edgar Dutka, Milan Šebesta, František Váša, Mirek Kuchař
  • Dramaturgie: Jiří Kubíček, Jana Kubíčková, Hana Stibralová
  • Výtvarníci: Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek
  • Výtvarná realizace: Jan Bouzek, Vladimír Jiránek
  • Hudba: Luboš Fišer, Petr Skoumal, Zdeněk Zdeněk
  • Zvuk: Robert Slezák, Karel Štulo, Ladislav Procházka, Ivo Špalj, Benjamin Astrug
  • Scéna a rekvizity: David Filcík, Jan Műller, Eva Frázová, František Douda
  • Spolupracovali: Augustin Bezděkovský, Ladislav Bartoš, Viktor Fixl, Jiří Janeček, Kateřina Hladká, Dagmar Müllerová, Marie Netrvalová, Věra Petzoldová, Gustav Polášek, Pavel Šimák, Jan Tippman (v letech 1976–1992 Jan Tippmann), Miroslav Kubricht, Margit Červená, Eva Jirsová, Miroslav Kuchař, Vladimír Nevosad, Ivan Vít, Jitka Zvirocká, Darina Plichtová, David Filcík, František Slabý, Vít Lebeda, Vladimír Vimmer, Bohuš Blecha, Petr Janotka, Silvie Pacalová, Markéta Pinkavová, Ladislav Vlk, Kamil Mareš, Michal Baránek, Jaroslav Bezděk, Ondřej Zika, Věra Benešová, Radek Pluhař
  • Kamera: Jiří Šafář, Vladimír Malík, Jan Müller, Ivan Vít, Vladimír Kolář, Jan Chvojka, Jan Műller, Zdeněk Krupa
  • Střih: Helena Lebdušková, Věra Benešová, Jan Sládek, Ivo Šlajp, Ivan Matouš, Gaia Vítková, Marie Zemanová
  • Animace: Alfons Mensdorff-Pouilly, Jan Smrčka, Karel Chocholín, Jan Klos, Xenie Vavrečková, Vlasta Pospíšilová, František Váša, Marek Beneš, Milan Šebesta, Cyril Podolský, Bedřich Glaser, David Filcík, Ladislav Pálka, Pavel Rak, Martin Kublák
  • Produkce: Petr Vali, Jana Raková, Milan Halousek, Zdeňka Čermáková, Michal Podhradský
  • Režie: Lubomír Beneš, Marek Beneš, Milan Šebesta, Vlasta Pospíšilová, Ladislav Pálka, Josef Lamka
  • Zpracovaly: Laboratoře České Televize Praha, Filmové laboratoře Barrandov, a.s.

Typické prvky seriálu

V seriálu se opakují některé prvky, které dohromady utvářejí styl celého seriálu.

Typické potřesení rukou

Když Pat a Mat dosáhnou úspěchu, potřesou si rukama a pak současně udělají rázné gesto s loktem ohnutým do pravého úhlu. Tento jejich pozdrav je typickým gestem seriálu.

Překvapivý zvrat k horšímu místo dobrého konce

V momentě, kdy je po dlouhém zkoušení špatných způsobů vše zdárně vyřešeno velmi originálním a většinou neefektivním způsobem a divák přirozeně očekává happy end, se náhle dostaví překvapivý zvrat k horšímu. Příkladem může být vylití barvy v díle č. 4 Koberec.

Optimistický přístup k problémům

Pat a Mat se i v nejzoufalejších chvílích největších katastrof stále, byť často nešikovně a neefektivně, snaží situaci vyřešit. Na žádnou sebehorší situaci nereagují zlobně nebo smutkem. Jejich nejnegativnější reakcí je tak zamyšlené dumání, nebo poťukání si na čelo, ale i to je často spíše gestem nového nápadu.

Snaha o řešení situaci naopak zhoršuje

Převážná část pokusů Pata a Mata, jak vyřešit nějaký problém, vede k jeho zhoršení.

Detail nepodstatného děje + překvapení při rozšíření záběru

Jde o často opakovaný princip záběru, který je ale příliš detailní na to, abychom poznali, co se přesně děje. Postavičky se přes záběr buď jen míhají, nebo vidíme nějakou nepodstatnou část činnosti, případně toho z kamarádů, který jen sleduje, a ne toho, který činnost provádí. Když se záběr rozšíří, uvidíme teprve důsledek předchozí činnosti (často překvapivý). Příkladem mohou být díly č. 2 Tapety a č. 6 Obraz.

Nikdy se na sebe nezlobí

Postavy se při činnosti vždy pozorně sledují a nikdy neprojevují pochybnosti i při zjevně chybných pokusech toho druhého o řešení problému. Když se ukáže, že se situace skutečně místo vyřešení zhoršila, nikdy se nezlobí, jen zavrtí hlavou a i to působí spíše jako konstatování zjevného neúspěchu než negativní hodnocení úsilí toho druhého. Existují však výjimky, kdy se na sebe postavy zlobí, např. v díle Budka, kde je Pat na Mata po rozřezání stolu naštván (strhne mu klobouk a hodí jej na zem a chce po něm hodit kus dřeva), ale rychle se udobří.

Přehled dílů

Podrobnější informace naleznete v článku Seznam dílů seriálu Pat a Mat.

Seriál od 12. srpna 1976 vyrábělo už několik produkčních společností (Krátký film Praha, AIF Studio, Ateliéry Bonton Zlín a Patmat film) a dočkal se celkem 130 dílů.

Název série Díly Díly č. Roky výroby Vyrobil Seriál na DVD Poznámky Filmový sestřih
Kuťáci 1 1 1976 Krátký film Praha Pat & Mat 1–3
Pat a Mat 1–3
na ČT souhrnně: Pat a Mat
...A je to! 28 2–29 1979–1985 Krátký film Praha
pro Československou televizi Bratislava
Pat & Mat 6 30–35 1989–1990 Krátký film Praha
Pat & Mat 14 36–49 1992–1994 AIF Studio Pat & Mat Speciál
Pat a Mat 7–8
Pat & Mat 1 50 1997–1998 AIF Studio neautorizovaná epizoda
Pat a Mat se vracejí 28 51–78 2002–2004 Ateliéry Bonton Zlín
Anima pro Ateliéry Bonton Zlín
Patmat film pro Ateliéry Bonton Zlín
Pat a Mat se vracejí 4–6 na ČT souhrnně: Pat a Mat se vrací
podle úvodních titulků epizod 51–69: Pat a Mat
podle úvodních titulků epizod 70–78: Pat a Mat se vracejí
Pat a Mat na venkově 13 79–91 2009–2015 Patmat film Pat a Mat 9
Pat & Mat na venkově
Pat a Mat ve filmu (10 dílů, 2016)
Pat a Mat nás baví 13 92–104 2018 Patmat film, JUST Productions a Česká televize Pat & Mat nás baví Pat a Mat znovu v akci (9 dílů, 2018)
Pat a Mat v zimě 13 105–117 2018–2019 Patmat film, JUST Productions a Česká televize na ČT souhrnně: Pat a Mat nás baví
podle úvodních titulků na televizeseznam.cz u epizod 105–111:
Pat a Mat – Zimní radovánky
Pat a Mat: Zimní radovánky (7 dílů, 2018)
Pat a Mat kutí 13 118–130 2019–2020 Patmat film, JUST Productions a Česká televize Pat a Mat: Kutilské trampoty (7 dílů, 2019)

Festivaly a ocenění

  • epizoda č. 38 Cyklisti (1992) – Lubomír Beneš, animace – Alfons Mensdorff-Pouilly, byla vybrána do soutěže Annecy 93 (Francie)
  • epizoda č. 44 Kulečník (1994) – Lubomír Beneš, animace – František Váša, byla vybrána do soutěže na festival Annecy 95
  • Získala na festivalu World Animation Celebration in Agoura (USA), březen 1997:
    • 1. cenu za nejlepší animaci pro TV seriály
    • 2. cenu za nejlepší animaci loutkového filmu (1. místo The Wrong Trousers, Nesprávné kalhoty Aardman animation)
  • epizoda č. 50 Karty (1998) – scénář, animace, režie František Váša, byla vybrána do soutěže Annecy 99

V populární kultuře

Reference

  1. Annecy > About > Archives > 1999 > Official Selection > Film Index. www.annecyfestival.com [online]. [cit. 2023-01-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Pat & Mat/...and that's it! series - About. patandmat.com [online]. [cit. 2023-01-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-04-07. (anglicky) 
  3. Pat & Mat "The Cards" (partially lost episode of Czechoslovakian animated TV series; 1998). The Lost Media Wiki [online]. [cit. 2023-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Pat a Mat poprvé promluví. www.irossler.cz [online]. [cit. 2016-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-23. 
  5. Pat a Mat v reklamě fungují spolehlivě. strategie.e15.cz [online]. [cit. 2016-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-08-22. 
  6. Česká podnikatelská pojišťovna - YouTube. www.youtube.com [online]. [cit. 2023-01-13]. Dostupné online. 
  7. Reklamy s Patem a Matem na YouTube
  8. „Sprzedawaj po sąsiedzku” - Pat i Mat w kampanii Tablica.pl (wideo). www.wirtualnemedia.pl [online]. [cit. 2023-01-13]. Dostupné online. (polsky) 
  9. Media na Pat & Mat Fansite. www.patandmat.net [online]. [cit. 2016-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-07. (anglicky) 
  10. Centauri Production - Pat & Mat [online]. Centauri.cz. Dostupné online. 

Externí odkazy