Přeslička zimní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPřeslička zimní
alternativní popis obrázku chybí
Přeslička zimní
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Oddělenípřesličky (Equisetophyta)
TřídaEquisetopsida
Řádpřesličkotvaré (Equisetales)
Čeleďpřesličkovité (Equisetaceae)
Rodpřeslička (Equisetum)
Binomické jméno
Equisetum hyemale
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přeslička zimní neboli cídivka zimní (Equisetum hyemale, syn.: Hippochaete hyemalis), nebo také cídivka přezimující je v ČR silně ohrožená rostlina z čeledi přesličkovitých (Equisetaceae), což je jediná recentní čeleď oddělení přesličky (Equisetophyta). Někteří autoři zastávají pojetí 1 recentního rodu přeslička (Equisetum), dělícího se do podrodů Equisetum a Hippochaete, toto pojetí zastává např. Kubát et al. (2002). Jiní autoři rozlišují 2 rody: přeslička (Equisetum) a cídivka (Hippochaete), např. Květena ČR. O rozdílech mezi těmito podrody či rody viz přeslička. Přeslička zimní je řazena do podrodu Hippochaete, pokud autor uznává Hippochaete jako rod, pak se tato rostlina jmenuje česky cídivka zimní.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Přeslička zimní je vytrvalá, cca 30-100 cm vysoká rostlina. Stonek je relativně mohutný, přezimující a tmavě zelený, na rozdíl od většiny přesliček se nevětví, jen výjimečně se trochu naspodu větví. Stonek je žebrovaný, žebra na hřbetě mají mělkou karinální rýhu, která je lemovaná 2 řadami křemičitých hrbolků. Střední dutina stonku zabírá asi 2/3 – 9/10 průměru lodyhy. V uzlinách jsou pochvy, což je vlastně bočně srostlý přeslen listů. U přesličky zimní jsou pochvy téměř bez vrcholových zubů, neboť zuby velice brzy opadávají, pochvy jsou zelenavé až hnědavé, na dolním a horním okraji mají černý pruh. Spodní mohou být někdy celé černé a ve stáří se hvězdnicovitě štěpí. Na vrcholu lodyhy je solitérní, hrotitý výtrusnicový klas. O životním cyklu recentních přesliček viz článek přeslička.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Přeslička zimní roste v Evropě, Asii a v Severní Americe.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR roste poměrně vzácně, zpravidla v kaňonovitých údolích řek, na březích vodních toků a zastíněných vlhkých písčitých půdách. Příklady lokalit:

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

Přeslička zimní se kříží s přesličkou větevnatou (Equisetum ramosissimum). Kříženec se jmenuje přeslička Mooreova (Equisetum × moorei), může se vyskytovat i nezávisle na rodičích a bývá někdy s přesličkou zimní zaměňován.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03].

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hrouda L. (1988), In Slavík et Hejný: Květena České republiky, vol. 1.
  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]