Belene (ostrov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ostrov Belene)
Belene
Белене (bg)
Letecký pohled
Letecký pohled
Belene
Belene
StátBulharskoBulharsko Bulharsko
• {{{název části1}}}BG-15
Topografie
Rozloha41,078 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka13,9 km
Šířka4,9 km
Nejvyšší vrchol (23,9 m n. m.)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrov Belene [ˈbelene] (bulharsky остров Белене) je říční ostrov na Dunaji ležící na severu Bulharska, v Plevenské oblasti, severně od města Belene. Ostrov je také znám pod názvem Persin (bulh. Персин).

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov leží asi 18 kilometrů západně od města Svištov, mezi dvěma rameny na dunajském říčním kilometru 660 až 675, severovýchodně od města Belene. Ostrov je s délkou 13,9 km a šířkou 4,9 km největším bulharským ostrovem vůbec a čtvrtým největším dunajským ostrovem. Ostrov obklopuje ještě 5 podstatně menších ostrůvků. Belene patří bulharskému státu a má plochu 6897,03 hektarů. Je tvořen aluviálními sedimenty, jen část plochy tvoří zemědělská půda.

Tok Dunaje v úseku mezi Rumunskem a Bulharskem obsahuje celkem 132 ostrovů. Bulharsku patří 81 z nich, 51 náleží Rumunsku. Třemi největšími bulharskými ostrovy jsou Belene, Kozloduj (Козлодуй) a Vardim (Вардим).

Pracovní tábor[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Tábor Belene.

Známým se ostrov stal především existencí mimořádně krutého pracovního tábora, v němž komunistické Bulharsko věznilo, mučilo a likvidovalo politické vězně a asimilaci vzdorující Turky. Tábor zde po osvobození Bulharska a převzetí moci zřídila Bulharská komunistická strana a Vlastenecká fronta. V letech 1949 až 1989 sem komunistický režim deportoval mnoho odpůrců tehdejšího režimu a osob označených za „kontrarevolucionáře“, z nichž někteří zde byli mučeni a zavražděni.

Přírodní rezervace[editovat | editovat zdroj]

Mapa

Na ostrově se nachází mezinárodně významný mokřadní biotop. Jde o cyklicky zaplavované lužní lesy složené převážně ze starých vrb a topolů.

Ve východní části ostrova se nachází přírodní rezervace „Persinski blata“ (bulharsky Персински блата; v překladu: Persinské močály), s rozlohou přibližně 390 ha. Vyhlášena byla v roce 1981 jako chráněné území (bulh. природна забележителност) k ochraně vodního ptactva jako jsou: potápka rudokrká, rybákovití (rybák bahenní, racek chechtavý a kormoránovití (kormorán velký. Ostrov poskytuje hnízdiště 170 druhům vodních ptáků, ze vzácnějších jde například o ibise hnědého, kormorána malého, ťuhýka mešího nebo berneška rudokrká.

Návštěvnické centrum přírodního parku Persina, s výstavními prostory a vyhlídkovou plošinou se nachází ve městě Belene. Symbolem přírodního parku je šedý čáp. Turistům je povoleno vstup jen na menší okolní ostrovy.

Na ostrově Belene jsou tři rozsáhlé močály s celkovou plochou 385,2 ha:

  • „Pisčensko blato“ (bulh. Писченско блато) – plocha 182 ha
  • „Mrtvoto blato“ (bulh. Мъртвото блато) – 122,6 ha
  • „Staroto blato“ (bulg. Старото блато) – 80,6 ha

Přírodní park Persina[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Belene je součástí přírodního parku Persina, který byl založena v prosinci roku 2000 s celkovou rozlohou 21,762 ha. Kromě Belene s jeho okolními ostrovy zahrnuje čtyři ostrovy u města Nikopol a dalších 19 ostrovů (u obcí Dragaš Vojvoda a Oreš a města Svištov), z nichž 5 patří Rumunsku. Na Belene jsou součástí parku Persinská blata.

Sousedními ostrovy Belene jsou Milka (bulh. Милка) a Kitka (bulh. Китка). Přírodní rezervace na ostrově Milka má rozlohu 30 a na ostrově Kitka 25,4 hektarů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Belene (Insel) na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Българска енциклопедия А-Я. [s.l.]: БАН, Труд, Сирма, 2002. ISBN 954-8104-08-3. Kapitola БЕЛЕНЕ, Персин. (bulharsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]