Osmiposchoďák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Osmiposchoďák (Košice))
Osmiposchoďák
Základní informace
Slohracionalismus
ArchitektAlexander Skutecký
Poloha
AdresaKošice, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jméno zhotovitele kamenických prací umístěné v dlažbě nedaleko vchodu do budovy

Osmipochoďák[1] (slovensky Osemposchoďák, původně Assicurazioni Generali Trieste, maďarsky Triesti általános biztositó társulat Assicurazioni Generali) je funkcionalistická budova v Košicích stojící na rohu Hlavní a Pribinovy ulice.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Budova stojí na místě bývalého Starkova domu, který zde stál do roku 1937. V jeho přízemních částech byly obchody a Waldeho bankovní dům. V roce 1937 vypracoval slovenský architekt Alexander Skutecký projekt devítipodlažní výškové budovy, která měla sloužit terstské pojišťovně Assicurazioni Generali. Budovu stavěl košický stavitel českého původu Alois Novák, ale byla dokončena až za maďarské okupace v roce 1939. Kamenické práce provedl košický mistr italského původu Angelo di Valentin. Po druhé světové válce budovu přebrala státní pojišťovna Slovan. V přízemí kromě ní byla ještě cukrárna a ve výškové části byty. Pojišťovna v této budově sídlí dodnes – v současnosti je to Allianz-Slovenská pojišťovna.

V roce 1982 byla budova prohlášena za kulturní památku a později byla překlasifikována na národní kulturní památku.[2]

Budova[editovat | editovat zdroj]

Členitý dojem této budovy graduje ze šesti podlaží základní hmoty až na devět ve výškové části. Dvoupodlažní parter je obložen leštěnými travertinovými deskami a do ulice se otevírá velkými okenními otvory a v kombinaci s dlouhými lodžiemi nižšího křídla ozvláštňuje jinak puristicky střídmou fasádu. Na rohové věži se nacházejí jednoduchá čtyřdílná okna. Budovu kryje tenká střešní deska podpíraná sérií malých konzolí. Architektura budovy je čistě funkcionalistická, bez jakýchkoliv historizujících prvků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Osemposchoďák (Košice) na slovenské Wikipedii.

  1. KOLCUN, Milan. Potulky mestom Košice 1+2. Košice: JES ISBN 978-80-88900-29-0. (slovensky) 
  2. Register nehnuteľných NKP - Košický kraj [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online. (slovenský) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DUCHOŇ, Jozef. Potulky starými Košicami. Košický Večer. 1996. 
  • FOLTYN, Ladislav. Slovenská architektúra a česká avantgarda 1918 – 1939. Bratislava: [s.n.], 1993. ISBN 8090048366. S. 238. (slovensky) 
  • DULLA, Matúš. Architektúra Slovenska v 20. storočí. Bratislava: Slovart, 2002. ISBN 8071456845. S. 672. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]