Oskar Morgenstern

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oskar Morgenstern
Narození24. ledna 1902
Zhořelec
Úmrtí26. července 1977 (ve věku 75 let)
Princeton
Alma materVídeňská univerzita
Povoláníekonom, vysokoškolský učitel a matematik
ZaměstnavateléVídeňská univerzita (1928–1938)
Princetonská univerzita (do 1970)
Newyorská univerzita
Oceněníčlen Ekonometrické společnosti (1950)
čestný doktor Vídeňské univerzity
Významný člen Americké ekonomické asociace
Fellow of the American Statistical Association
DětiCarl Morgenstern[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Oskar Morgenstern (24. ledna 1902 Görlitz, Německá říše26. července 1977 Princeton, USA) byl rakouský ekonom a spolu s Johnem von Neumannem zakladatel teorie her. Některé zdroje uvádí, že byl potomkem neuznané dcery německého čísaře Fridricha III.

Život[editovat | editovat zdroj]

Morgenstern vyrostl v německém Zhořelci, kde také chodil do školy. V roce 1925 promoval na univerzitě ve Vídni a získal doktorát z politických věd. Od roku 1925 až do roku 1928 odešel na tříleté stipendium financované Rockefellerovou nadací. Po návratu v roce 1928 se stal profesorem ekonomie na univerzitě ve Vídni až do roku jeho návštěvy na Princetonské univerzitě v roce 1938.

V roce 1935 publikoval Morgenstern článek o "Perfektní předvídavostí a ekonomické rovnováhy", po kterém mu Eduard Čech ukázal článek Johna von Neumanna, "Zur Theorie der Gesellschaftsspiele" (1928). Stal se členem fakulty na Princeton University, ale přiklonil k Instituci pro pokročilejší studium. V roce 1944 se setkal s matematikem John von Neumannem a spolu psali knihu "Teorie her a ekonomického chování", která je vnímána jako první kniha o teorii her. Teorie her je matematická teorie o ekonomice, strategických a vyjednávacích situacích, které mohou nastat při podnikání, válce, stejně jako při deskových hrách jako šachy.

Nicméně jeho hlavním přínosem bylo ekonomická analýza knihy. V tomto roce (1944) se stal Morgenstern občanem Spojených států, a o čtyři roky později se oženil se svou Dorothy Young. Až do svého odchodu do důchodu v roce 1970, Morgenstern zůstal na Princetonské univerzitě jako profesor v oboru ekonomie. V tu dobu Morgenstern napsal více článků a knih, například "Na Přesnost ekonomických pozorování". Nicméně tyto knihy nebudou mít stejný dopad jako jeho práce s Johnem von Neumannem. Oskar Morgenstern zemřel v Princetonu, New Jersey v roce 1977.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Oskar Morgenstern na německé Wikipedii a Oskar Mongerstern na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2023-09-27]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Oskar Morgenstern, "Thirteen Critical Points in Contemporary Economic Theory: An Interpretation," Journal of Economic Literature 10, no. 4 (December 1972): 1184