Oriolo (Kalábrie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oriolo
Oriolo v kalábrijské provincii Cosenza
Oriolo v kalábrijské provincii Cosenza
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška450 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
RegionKalábrie
ProvincieCosenza
Oriolo na mapě
Území obce Oriolo v provincii Cosenza
Oriolo
Oriolo
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha85,6 km²
Počet obyvatel1 963 (31. 8. 2020)
Hustota zalidnění22,9 obyv./km²
Náboženské složeníkatolíci
Správa
Statusobec
StarostaSimona Colotta (od roku 2019)
Oficiální webwww.comune.oriolo.cs.it
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oriolo (v místním nářečí Riuw) je italská obec v provincii Cosenza v regionu Kalábrie při hranicích s regionem Basilicata. Oriolo je jedním z devíti (původně 15) členů sdružení Comunità montana Alto Jonio (Sdružení horských obcí Alto Jonio) na území provincie Cosenza. V obci Oriolo bylo k 31. srpnu 2020 registrováno 1963 obyvatel, trvale je zaznamenáván mírný pokles jejich počtu.[1] Od roku 2016 je Oriolo součástí asociace I Borghi più belli d'Italia (Nejkrásnější historická sídla v Itálii).[2]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Oriolo leží v nadmořské výšce 450 metrů nedaleko východní hranice Národního parku Pollino, zahrnující stejnojmenné pohoří na hranicích mezi Kalábrií a Basilicatou. Starobylé „borgo“, opevněné sídlo s hradem, je vybudováno na pískovcové skále nad údolím řeky Ferro, ve starověku zvané Akalandro. Jádro historického Oriola je od pobřeží Tarentského zálivu Jónského moře vzdáleno přibližně 13 km vzdušnou čarou.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Opevněné městečko původně patřilo k sídlům na území řeckého státu Sybaris a pravděpodobně bylo vybudováno ve jako útočiště pro obyvatele regionu, ohrožované invazemi Saracénů – například v roce 902 bylo zdejší území zpustošeno vpádem vojsk Ibrahíma ibn Ahmeda.[2] V pramenech z roku 1117 je sídlo na skále zmiňováno jako kastron Ourtzoulon (řecky Κάστρον Ορτζουλόν), později Orghiolon nebo Ordeolum. Do současnosti se dochovalo urbanistické rozvržení města ze 17. století a některé starší stavby, včetně hradu, přebudovaného v byzantském a v aragonském období.[2] Patronem obce je svatý Jiří, jehož svátek se zde slaví 23. dubna.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Aragonský hrad
  • Kostel sv. Jiří (Chiesa di San Giorgio) se vstupním portálem z roku 1264

Partnerské obce[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oriolo na italské Wikipedii.

  1. Regione Calabria, Provincia Cosenza: Oriolo [online]. Roma: ISTAT, 2020 [cit. 2020-12-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-27. (italsky) 
  2. a b c Oriolo. Un borgo da salvare [online]. Roma: I Borghi più belli d’Italia [cit. 2020-12-12]. Dostupné online. (italsky) 
  3. Seznam. Castello di Oriolo [online]. mapy.cz [cit. 2020-12-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]