Oponický hrad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oponický hrad
Oponický hrad
Oponický hrad
Základní informace
Výstavba13. století
Zánik17. století
Poloha
AdresaOponice, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Oponický hrad
Oponický hrad
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oponický hrad je zřícenina hradu na západním výběžku pohoří Tribeč nad obcí Oponice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1300.[1] Za zakladatele a první vlastníky hradu jsou považováni Čakovci. Po smrti Matúše Čáka se v roce 1329 stal jeho majitelem Mikuláš Gutkeled, od roku 1389 ho vlastnil Dezider Kaplay a od roku 1392 přešel do vlastnictví zakladatele rodu Apponyiů Mikuláše Ewrse.

Husitská vojska v roce 1430 hrad dobyla a poškodila, ale rychle byl opraven. Jeho sláva však postupem času upadala a dostával se do rukou stále chudších majitelů. Díky alespoň základní údržbě však v průběhu 16. a na začátku 17. století odolal tureckému náporu.

K zániku hradu přispěly spory o majetek Apponyiů mezi dvěma bratry, které se vlekly již od roku 1612. Majitelé hrad definitivně opustili v roce 1645 a přestěhovali se do podhradí.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšší, původně vysunutá věž z malého hradního areálu se nezachovala. Obvodová hradba, která obkružuje hradní jádro, vytváří předhradí v podobě širšího parkánu. Nejzachovalejší je její západní část, opevnění s mohutnou nárožní baštou.

Hradní ruiny vymezují holé obvodové zdi kolem nádvoří hradu. Rozeznatelná je velká věž opevnění a části konstrukcí hradních paláců a hospodářských budov.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Oponický hrad na slovenské Wikipedii.

  1. PLAČEK, Miroslav; BÓNA, Martin. Encyklopedie slovenských hradů. Praha: Libri, 2007. 392 s. ISBN 978-80-7277-333-6. Kapitola Oponice, s. 219. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]