Opatství Moutier-Grandval

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opatství Moutier-Grandval
ruiny kláštera přibližně v roce 1830
ruiny kláštera přibližně v roce 1830
Lokalita
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
KrajBern
MístoMoutier
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádŘád svatého Benedikta
Založení640
Zrušení1792 během śvýcarské reformace
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Opatství Moutier-Grandval bylo benediktinské opatství v dnešním kantonu Bern ve Švýcarsku. Opatství bylo založeno kolem roku 640,[1] poblíž již existující vesnice Grandval. Vesnice Moutier, kde se opatství nacházelo, vznikla až kolem založeného opatství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Opatství na staré trase vedoucí k průsmyku Pierre Pertuis bylo založeno jako dceřiný klášter opatství Luxeuil. Pozemek na stavbu poskytl Gundoin, vévoda z Alsaska. Opat z Luxeuil Waldebert jako prvního opata jmenoval Germana z Grandvalu, který v opatství sloužil 35 let,[2] a spolu s ním tam poslal Randoalda z Grandvalu, aby tam působil jako převor.[3] Oba byli v roce 675 zavražděni stoupenci vévody Adalricha poté, co protestovali proti vyhoštění obyvatel z údolí Sorgenau.[4][5] Opatství se stalo sekulárním institutem rozlehlého území, v 9. či 10. století vlastnilo majetek až k Bielskému jezeru. Bylo považováno za léno burgundského krále. V roce 968 ho král Konrád Burgundský udělil hraběti Luitfridovi jako beneficium, ten ho poté rozdělil jako svůj majetek mezi své syny. Po soudním sporu bylo opatství vráceno králi.

Mniši z opatství museli během švýcarské reformace uprchnout do Delémontu. Po příchodu francouzských revolučních armád v roce 1792 opatství ukončilo činnost, zchátralo a materiál budov byl postupně rozebrán na stavby nových domů.

V roce 2008 byly objeveny zbytky budov z 12. století.[1] Nicméně v obci Perrefitte dosud stojí malá kaple de Chalière, postavená opatstvím. V této karolínské stavbě, která nyní slouží jako hřbitovní kaple, se zachovaly vybledlé nástěnné malby z 11. století.

Hlavní cennosti opatství byly ještě během reformace převezeny do Delémontu, v kostele jsou dodnes pochována těla svatého Germana a Randoalda, zatímco v muzeu je údajný Germanův kovový kříž snad z 9. století a pozlacené sandály s kalichem ze 13. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Moutier-Grandval Abbey na anglické Wikipedii.

  1. a b Überreste des Klosters Moutier-Grandval entdeckt | NZZ [online]. [cit. 2021-07-11]. Dostupné online. (německy) 
  2. BOILLON, Claude. Santi Germano e Randoaldo [online]. [cit. 2021-07-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SCOTT, Tom. The City-State in Europe, 1000-1600: Hinterland, Territory, Region. [s.l.]: OUP Oxford, 2012. 382 s. Dostupné online. ISBN 978-0-19-927460-4. S. 191. (anglicky) 
  4. Book of Saints – Germanus and Randoald [online]. 2013-07-11 [cit. 2021-07-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. TORRES, Cecill. Vidas Santas: San Germán y Randoaldo de Granfeld, Abad y Monje Mártires. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]