Ometepe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ometepe
Isla de Ometepe
Isla de Ometepe
Lokalizacejezero Nikaragua
StátNikaraguaNikaragua Nikaragua
• DepartmentRivas
Topografie
Rozloha276 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrcholConcepción (1610 m n. m.)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ometepe je ostrov tvořený dvěma vulkány na jezeře Nikaragua ve Střední Americe. Tyto dva vulkány jsou spojeny úzkou pevninskou šíjí. Název Ometepe pochází z jazyka nahuatl. Je to složenina dvou slov: ome (dvě) a tepētl (hory).[1] V roce 2010 byl celý ostrov vyhlášen biosférickou rezervací UNESCO.[2][3] Administrativně spadá pod nikaragujský departement Rivas.

Rozloha ostrova je 276 km². Patří k největším ostrovům na světě, které leží na jezerech,[4] zároveň je největším ostrovem vulkanického původu ležícím ve sladkovodní vodní ploše.[5] Ostrov je přibližně 31 km dlouhý a 5 až 10 km široký. Jeho půdorys připomíná přesýpací hodiny.

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově žije přibližně 35 000 lidí. Nejvýznamnějšími sídly jsou městečka Moyogalpa a Altagracia, která zároveň představují spojení ostrova se zbytkem Nikaraguy – především městy Granada a San Carlos. Z ekonomického hlediska je pro obyvatele důležitá turistika a pěstování kávovníku, tabáku a banánovníku.
Na ostrově lze nalézt petroglyfy, nejstarší z nich jsou datovány až do 10. století před naším letopočtem.[6] Během koloniálního období, kdy území dnešní Nikaraguy bylo součástí generálního kapitanátu Guatemala, byl ostrov útočištěm pirátů, kteří podnikali výpravy do měst na březích jezera i po řece San Juan do Karibiku.

Vulkány[editovat | editovat zdroj]

  • Concepción se vypíná do nadmořské výšky 1610 metrů. Nachází se na severovýchodě ostrova. Poloměr kužele v patě sopky je 36 km. Vulkán patří mezi aktivní, příležitostně z něj vychází sopečný prach, láva z tohoto vulkánu naposledy vytékala v roce 1957.
  • Maderas na jihozápadě ostrova není aktivní. Poloměr kužele v patě sopky je 24 km, nadmořská výška 1394 metrů nad mořem. V kráteru se dnes nachází malé jezero Laguna de Maderas.

Fauna a flóra[editovat | editovat zdroj]

Díky relativní izolaci ostrova od okolní pevniny Nikaraguy zde žije několik endemických živočišných i rostlinných druhů. Vyskytují se zde mokřady, tropický suchý i vlhký les, zdejší lesní porosty patří k nejzachovalejším lesům v pacifickém regionu státu. Ostrov využívá ptactvo migrující z Kanady a USA do Střední a Jižní Ameriky.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]