Oldřich Pour

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oldřich Pour
Narození31. října 1895
Přerov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí7. května 1942
Koncentrační tábor Mauthausen
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Příčina úmrtípopraven zastřelením
Národnostčeská
Povolánírevident vlakové pošty
Nábož. vyznánído 1922 Římskokatolická církev
ChoťMarie Smutková
RodičeFrantišek Pour, Marie Polívková
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oldřich Pour (31. října 1897 Přerov[1]7. května 1942 Koncentrační tábor Mauthausen) byl československý legionář a odbojář z období druhé světové války popravený nacisty.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před první světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Oldřich Pour se narodil 31. října 1897 v Přerově do rodiny kameníka Františka Poura a jeho manželky Marie, roz. Polívkové, a pokřtěn byl jmény Oldřich Eugen. Vystudoval gymnázium a stejně jako otec pracoval jako kameník.

První světová a ruská občanská válka[editovat | editovat zdroj]

V první světové válce bojoval v c. a k. armádě v rámci 13. zeměbraneckého pluku na ruské frontě, kde také 20. července 1916 padl u Berestečka do zajetí. Do československých legií se přihlásil v Minsku, zařazen byl 1. března 1918. Absolvoval Sibiřskou anabázi, do Československa se vrátil v roce 1920 v hodnosti četaře.

Mezi světovými válkami[editovat | editovat zdroj]

V roce 1922 vystoupil z římskokatolické církve a zůstal bez vyznání. Dne 22. října 1927 uzavřel v Přerově při občanském obřadu sňatek s Marií Smutkovou.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Před německou okupací v roce 1939 pracoval Oldřich Pour jako revident vlakové pošty v Přerově. Vstoupil do protinacistického odboje nejprve v řadách Obrany národa a posléze v rámci přerovské skupiny Petičního výboru Věrni zůstaneme. Byl součástí skupiny okolo přerovského nádraží a tamní pošty, která provozovala zpravodajskou a sabotážní činnost, díky vlakové poště měla i možnosti předávání informací a materiálu do zahraničí. Byl členem sítě spolupracovníků sovětských výsadků do oblasti střední Moravy v roce 1941. Síť byla rozkryta po zradě příslušníka jednoho z výsadků Ferdinanda Čihánka. Oldřich Pour byl 11. listopadu 1941 zatčen gestapem a vězněn v Brně v Kounicových kolejích. Stanným soudem byl 22. prosince 1941 odsouzen k trestu smrti, dne 7. května 1942 byl zastřelen v koncentračním táboře Mauthausen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]