Černucha rolní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nigella arvensis)
Jak číst taxoboxČernucha rolní
alternativní popis obrázku chybí
Černucha rolní (Nigella arvensis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádpryskyřníkotvaré (Ranunculales)
Čeleďpryskyřníkovité (Ranunculaceae)
Rodčernucha (Nigella)
Binomické jméno
Nigella arvensis
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černucha rolní (Nigella arvensis) je druh rostliny z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednoletou asi 10–30 (řidčeji až 45) cm vysokou bylinu.[1][2][3] Lodyha je vzpřímená, nevětvená až chudě větvená, v dospělosti olysalá. Listy jsou střídavé, bazální i lodyžní, dolní jsou řapíkaté, horní až přisedlé. Přízemní listy jsou za květu většinou už zaschlé.[1] Čepele jsou hluboce 2–3× členěné v čárkovité až čárkovitě kopinaté asi 1–2 mm široké úkrojky.[1][2] Přeslen listenů těsně pod květenstvím chybí. Květy jsou oboupohlavní, pravidelné, jednotlivé na vrcholu stonku či větví. Kališních lístků je 5, jsou petaloidní (napodobují korunu), obsrdčitého tvaru, na vrcholu zašpičatělé, na bázi s nehtem.[1] Jsou většinou modrobílé až světla modré barvy Korunní lístky jsou přeměněny v nektária, která jsou dvoupyská, žlutozelená s nafialovělými žilkami.[1] Tyčinek je mnoho, prašníky jsou zašpičatělé.[3] Gyneceum je složeno z nejčastěji 3–5 (řidčeji až 8) plodolistů. Plodem je měchýřek, měchýřky jsou uspořádány do souplodí, jsou navzájem v dolní třetině až polovině srostlé (vytváří nepravou tobolku), nahoře s nápadným zobánkem. Na povrchu jsou hladké až jemně bradavčité, nikoliv však žláznatě drsné.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Detail květu

Černucha rolní roste v teplejších částech Evropy kromě Pyrenejského poloostrova, dále v jihozápadní Asii a v severní Africe.[1] V České republice to je dnes už vzácný polní plevel, který můžeme najít především na okrajích polí, v ruderálech a suchých stráních především v nejteplejších oblastech Čech a Moravy, patří mezi tzv. archeofyty. Jedná se o ubývající druh kategorie C1[4] (kriticky ohrožený druh) vlivem aplikací herbicidů a intenzivnímu hospodaření v rozsáhlých monokulturách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g CHRTKOVÁ, Anna. Helleboraceae Loisel.. In: HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil (eds.). Květena České republiky, vol. 1. Praha: Academia, 1988. S. 365–403.
  2. a b HROUDA, Lubomír. Ranunculaceae Juss.. In: KUBÁT, Karel et. all. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. S. 108–128.
  3. a b FISCHER, Manfred A. et al. Exkursionsflora für Österreich, Liechtenstein und Südtirol. Linz: [s.n.], 2005. (německy) 
  4. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 26.08.2013]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]