Natascha Kampuschová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Natascha Kampuschová
Natascha Kampuschová (2019)
Natascha Kampuschová (2019)
Rodné jménoNatascha Maria Kampusch
Narození17. února 1988 (36 let)
Vídeň
Povolánítelevizní moderátorka, autorka autobiografie, scenáristka a spisovatelka literatury faktu
Žánrautobiografie
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Natascha Kampuschová (německy Natascha Kampusch, * 17. února 1988 Vídeň) je rakouská žena, která byla ve svých deseti letech unesena Wolfgangem Přiklopilem. Byla nezvěstná více než osm let, než se jí 23. srpna 2006 podařilo uniknout. Případ vyvolal velký zájem veřejnosti.

Únos[editovat | editovat zdroj]

Ráno 2. března 1998 byla na cestě z domova ve vídeňské čtvrti Donaustadt do školy, když ji tehdy 35letý elektrotechnik Wolfgang Přiklopil unesl/přinutil nastoupit do svého bílého minibusu s černými okny a odvezl ji do připravené skrýše ve svém domě, kde ji poté věznil. Poté, kdy se ráno nedostavila do školy a ani se nevrátila domů, bylo zahájeno rozsáhlé pátrání. Svědek viděl Nataschu nastupovat do Přiklopilova vozu, dva další svědci si vzpomněli, že registrační značka začínala písmenem G a možná F (okres Gänserndorf). Policie zkoumala 700 odpovídajících aut z okolí, včetně Přiklopilova, ten však tvrdil, že má alibi. Pátrání nepřineslo žádné užitečné výsledky.

Věznění a útěk[editovat | editovat zdroj]

Dům Wolfganga Priklopila v kterém byla držena

Většinu času Natascha trávila v jediné místnosti o rozměrech 2,8 × 1,8 × 2,4 metru umístěné pod garáží Přiklopilova domu Heinestraße 60 ve Strasshof an der Nordbahn; zpočátku vůbec tuto místnost nesměla opustit. Později mohla čas od času i mimo dům. Přiklopil ji občas nutil v domě vykonávat domácí práce, toho Natascha využila 23. srpna 2006 k útěku: Přiklopil ji nechal mýt a uklízet auto, když mu zazvonil telefon a on se na chvíli vzdálil. Natascha vyběhla z plotu a běžela k 71leté sousedce, která přivolala policii.

Pachatel a jeho motiv[editovat | editovat zdroj]

Když se Přiklopil vrátil a dívka byla pryč, podařilo se mu uprchnout ještě před příjezdem policie, ale poté spáchal sebevraždu skokem pod vlak vídeňské rychlodráhy, v metru, mezi zastávkami Wien Nord a Wien Traisengasse nedaleko vídeňského Severního nádraží. Policie při ověřování dívčiny totožnosti nalezla ve skrýši její pas a dále ji identifikovala podle jizvy a pomocí testů DNA.

Ačkoliv Přiklopilův motiv není zcela jasný, experti, které citoval rakouský tisk, soudí, že šlo o psychopata, který byl někdy v minulosti vystaven týrání a své trauma potlačoval perfekcionismem. Proto pravděpodobně toužil po tom, vychovat si vlastní „princeznu“ jako partnerku. Jeden jeho kolega mu údajně před lety řekl: „Při způsobu, jakým se chováš k ženám, si budeš muset nějakou vyrobit“. Díky psychopatickému perfekcionismu se Přiklopilovi dařilo před okolím svůj čin dokonale maskovat. Rakouská média uvádějí, že dokonce i odpadky vyhazoval v takovém množství, aby to budilo zdání, že v domě žije sám.

Film[editovat | editovat zdroj]

Příběh Nataschi Kampuschové byl v roce 2013 zpracován ve filmu 3096 dní: Příběh Nataschi Kampuschové.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]