Nížina Mexického zálivu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nížina Mexického zálivu
Gulf Coastal Plain
Mexický záliv a okolní pobřežní nížina
Mexický záliv a okolní pobřežní nížina

Nadřazená jednotkaPobřežní nížina
Sousední
jednotky
Atlantská nížina, Nížina Mississippi, Florida, Appalačské hory, Highland Rim, Ouachita Mountains, Edwards Plateau

SvětadílSeverní Amerika
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
3d, 3f Nížina Mexického zálivu
3d, 3f Nížina Mexického zálivu
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nížina Mexického zálivu (anglicky Gulf Coastal Plain) je nížina rozkládající se podél Mexického zálivu na jihovýchodě Spojených států amerických a východě a jihovýchodě Mexika. Pobřežní nížina Mexického zálivu navazuje na Atlantskou nížinu. Leží na severozápadě Floridy, jihozápadě Georgie, jihu Alabamy, na většině území Mississippi, na západě Tennessee a Kentucky, na východě a jihu Arkansasu, v Louisianě a na východě a jihu Texasu.[1] Na území Mexika zasahuje do států: Tamaulipas, Veracruz, Tabasco, Campeche a Yucatán. Na území Spojených států rozděluje nížinu Mexického zálivu Mississippská nížina na dvě části: Východní pobřežní nížinu a Západní pobřežní nížinu.

Členění[editovat | editovat zdroj]

Východní pobřežní nížina

Rozkládá se mezi Floridou a nížinou Mississippi. Charakterizují ji hluboké zátoky, estuária a bažiny. V oblasti jsou písčité půdy a rostou zde borové lesy. Dále do vnitrozemí se vyskytují krasové jevy. Zadní část nížiny ve vnitrozemí je velmi rozsáhlá a úrodná. Místní černozemě se využívají k zemědělství.[2]

Západní pobřežní nížina

Na území Spojených států leží mezi nížinou Mississippi a údolím řeky Rio Grande. Pobřeží tvoří slané marše, lagunová jezera s brakickou vodou a rozsáhlé zálivy. Charakteristické jsou solné dómy. Dále do vnitrozemí leží aluviální vrstvy, vnější část nížiny tvoří kuesty. Velký rozměr kuest ponechává krajině tvar rozsáhlých rovin.[2]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Atlantic and Gulf Coastal Plain Region [online]. U.S. Army Corps of Engineers, 2010 [cit. 2017-04-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-07. (anglicky) 
  2. a b VOTÝPKA, Jan a JANOUŠOVÁ, Jaroslava: Severní Amerika. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1987, 420 s. S. 177 - 179.