Laguna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lagunové jezero)
Další významy jsou uvedeny na stránce Laguna (rozcestník).
Laguna Lagoa dos Patos v Brazílii

Laguna je přírodní nádrž stojaté vody na okraji moře.[1] Je to mělký mořský vodní útvar naplněný slanou nebo brakickou vodou, který je oddělen od hlubšího moře korálovým útesem nebo písečným valem. Laguny jsou jak laguny atolů, vytvořené růstem korálových útesů, tak pobřežní laguny vytvořené vznikem písčitých valů.

Pobřežní laguny[editovat | editovat zdroj]

Pobřežní laguny se nacházejí na pobřeží, kde mají přílivy malé vzedmutí. Od moře bývají odděleny bariérou ostrovů ležících obecně rovnoběžně s pobřežím. Vlnobití nebo pobřežní proudy, které zanášejí hrubé sedimenty mimo břehy pláží, vytvářejí lagunové valy bez mořských útesů. Jakmile se tento val vytvoří, mohou se za ním usazovat i jemnější sedimenty. Pobřežní laguny jsou spojeny s mořem pouze úzkými průlivy, což má za následek, že voda v lagunách je odlišná od mořské, především pokud jde o teplotu, slanost, obsah kyslíku a sedimentů.

Laguna Atafu v Tokelau

Významné mořské laguny[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lagoon na anglické Wikipedii.

  1. MATĚJČEK, Tomáš a kolektiv. Malý geografický a ekologický slovník. 1. vyd. Praha: Česká geografická společnost, 2007. 136 s. ISBN 978-80-86034-68-3. S. 56. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]