Národní park Pumalín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Pumalín
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Nadm. výška7 m n. m.
Rozloha3 250 km²
Poloha
StátChileChile Chile
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní park Pumalín
Národní park Pumalín
Další informace
Webwww.parquepumalin.cl
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Pumalín (kompletní název Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins) se nachází v chilském regionu Los Lagos, jeho rozloha je více než 4000 km². Rozkládá se v provinciích Palena a Llanquihue, blízkými lidskými sídly jsou obce Hornopirén, Chaitén a Futaleufú, park protíná komunikace Carretera Austral. V blízkosti národního parku se nachází řada dalších chráněných území (NP Hornopirén, NP Corcovado, argentinský NP Los Alerces).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Začátky ochranářské aktivity se datují do roku 1991, kdy Douglas Tompkins začal skupovat soukromé pozemky. V roce 2005 oficiálně vzniklo soukromé chráněné území Santuario de la Naturaleza Pumalín. Národní park byl vyhlášen v roce 2018 poté, co téměř 3000 km² půdy převedla Tompkinskova nadace do vlastnictví chilského státu.[1][2] V roce 2007 byla ustanovana rozlehlá biosférická rezervace Deštné lesy mírného pásma jižných And (Bosques Templados Lluviosos de los Andes Australes),[3] které je Pumalín součástí.

Park je přibližně vymezen na západě pobřežím zálivů Ancud a Corcovado, na východě chilsko-argentinskou hranicí, na jihu jezerem Yelcho. Na území parku se nacházejí mimo jiné sopky Michinmávida a Chaitén, četné ledovce, vodopády, jezera. Vegetace národního parku spadá do ekoregionu Valdivijských lesů. Nejvýraznějšími zástupci flory jsou blahočet chilský, fitzroya cypřišovitá a strom z čeledi cypřišovitých Pilgerodendron uviferum.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pumalín Douglas Tompkins National Park [online]. Tompkins conservation [cit. 2023-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Parque Nacional Pumalín Douglas Tompkins [online]. CONAF [cit. 2023-07-09]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. Bosques Templados Lluviosos de los Andes Australes Biosphere Reserve, Chile [online]. UNESCO [cit. 2023-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]