Národní divadlo v Bělehradě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní divadlo v Bělehradě
Základní informace
Sloheklektismus
ArchitektAleksandar Bugarski
Výstavba1869
Poloha
AdresaФранцуска 3, Bělehrad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní divadlo v Bělehradě (srbsky: Народно позориште у Београду) je divadlo v srbském hlavním městě Bělehradě, na tamním Náměstí Republiky. Založeno bylo roku 1868. O rok později získalo novorenesanční budovu podle projektu Aleksandara Bugarského, nejproduktivnějšího bělehradského architekta 19. století. Pod střechou Národního divadla působí tři umělecké soubory: opera, balet a činohra. Budova divadla byla roku 1983 prohlášena za národní kulturní památku.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1868 vystoupil soubor Srbského národního divadla v Novém Sadu (tehdy byl Novi Sad součástí Rakousko-Uherska) v Bělehradě (tehdejším hlavním městě Srbského knížectví). Kníže Michal Obrenović III., ohromen představením, požádal zakladatele novosadského divadla Jovana Đorđeviće, aby založil podobnou instituci i v Srbsku. Đorđević vyhověl a s polovinou svého novosadského souboru přešel do Bělehradu. První představení, hra Đurađ Branković z pera Karolja Obernjaka, proběhlo 22. listopadu 1868, v provizorních prostorách hostince Kod engleske kraljice (U anglické královny).[1] Pro budovu vybral kníže místo na dnešním náměstí Republiky, tehdy prázdném prostoru, který vznikl poté, co kníže v roce 1866 nařídil demolici Stambolské brány, jedné ze čtyř vstupních bran do Bělehradské pevnosti. Slavnostně otevřena byla nová divadelní budova 12. listopadu 1869. Velké ústavní shromáždění v této budově přijalo ústavu z roku 1888.

V letech 1911-1922 proběhla velká rekonstrukce podle projektu Josifa Bukavace, která dodala budově secesní prvky.[2] Bylo přitom zvětšeno hlediště na 944 míst. Budova divadla byla poškozena během německého bombardování Bělehradu 6. dubna 1941. Znovu byla zasažena během těžkého spojeneckého „velikonočního bombardování“ Bělehradu 16. dubna 1944.[3]

Významné rekonstrukce proběhly v letech 1964-1965 a 1986-1989. V rámci druhé z těchto rekonstrukcí byla přistavěna nová, skleněná budova (tzv. Pracovní budova) směrem k ulici Braće Jugoviće, která zdvojnásobila plochu, již Národní divadlo může využívat. Stará část divadla získala svůj vzhled z roku 1922, čímž byly odstraněny nešťastné zásahy zejména z okupačních 40. let. Během 78 denního bombardování vojsky NATO v roce 1999 bylo divadlo jediným v Bělehradě, které otevřelo své brány veřejnosti. Vstupné činilo pouhý symbolický 1 dinár a hrálo se od 15:00 do 18:00, což byla doba, kdy se nebombardovalo. Světově známý operní dirigent Alberto Zedda později řekl, že Bělehradská opera tehdy napsala "ty nejdůstojnější stránky dějin světové opery".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku National Theatre in Belgrade na anglické Wikipedii.

  1. National Theatre Belgrade, Belgrade, Serbia | Overview. Operabase [online]. [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Споменици културе у Србији: НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ. spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs [online]. [cit. 2023-08-26]. Dostupné online. 
  3. GAJIĆ, J. Na praznik padale bombe.... Politika Online [online]. [cit. 2023-08-26]. Dostupné online.