Nápověda:Jak psát Wikipedii/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Pískoviště[editovat | editovat zdroj]

  1. Pískovištěm se ve Wikipedii myslí stránka, kde si lze cvičně editovat a ukládat („zveřejňovat změny“), a to bez toho, aby člověk upravoval přímo encyklopedické články. Je to tedy ideální cvičiště, kde si můžete zkoušet, jak se ve Wikipedii co dělá.
  2. Pískoviště je také vhodný prostor pro psaní článků nanečisto. Můžete si tu krok za krokem, klidně po mnoho dní, vytvářet nový článek. A až bude zhruba hotový, můžete jej z pískoviště zkopírovat mezi ostatní encyklopedické články (postup je v návodu Přenesení článku z pískoviště).
  3. Jakákoli editace, kterou ve Wikipedii děláte, je veřejná, a to platí i pro Pískoviště. Nemusíte se ale bát, že svými pokusnými editacemi budete někoho obtěžovat. Pro běžné čtenáře je vaše Pískoviště prakticky neviditelné. Všimnou si ho leda zkušení wikipedisté, kteří kontrolují Poslední změny. A to je pro vás vlastně dobrá zpráva, protože jim jednak uděláte radost, když uvidí, že tu dělá pokusy nějaký další nováček, a jednak vám třeba sami od sebe poradí, když si všimnou, že vám nejde něco udělat.
  4. Pozor: přestože jde o cvičební a stavební prostor, Pískoviště je stále součástí Wikipedie, takže do něj nelze kopírovat a ukládat již někde jinde dříve publikované texty (ledaže byste měli svolení autora).
  5. Předtím, než začnete na Pískovišti pracovat, musíte si ho nejprve založit:
    1. Klikněte na červený odkaz Pískoviště nahoře ve vašem uživatelském menu.
    2. Dostanete se na stránku, kde je pouze upozornění, že Ve Wikipedii dosud neexistuje stránka se jménem Wikipedista:[VašeJméno/Pískoviště], a pod ním nabídka dalších možností postupu. Nemusíte ji pročítat, stačí, když v záhlaví, vlevo od vyhledávacího políčka, kliknete na záložku Založit.
    3. Dostanete se do editačního rozhraní a můžete začít psát. Pod nadpisem Wikipedista:[VašeJméno/Pískoviště] bliká kurzor. Sem stačí pro začátek napsat jen nějakou jednoduchou větu, např. „Tady se budu učit, jak psát Wikipedii.“ nebo „Toto je moje pískoviště.“
    4. Poté klikněte vpravo nahoře na velké modré tlačítko Zveřejnit stránku.
    5. Vyskočí malé okno, pojmenované Uložit změny. Do kolonky uprostřed okna, kde je šedým písmem napsáno Popište své změny, vyplňte tzv. shrnutí editace, tedy popis toho, co jste udělali (napište např.: „Založení pískoviště“).
    6. Nad vyplněnou kolonkou vpravo klikněte na modré tlačítko Zveřejnit stránku.
  6. Hotovo! Nyní je vaše Pískoviště připraveno k tomu, aby vám sloužilo. Všimněte si, že ve vašem horním uživatelském menu teď svítí nápis Pískoviště modře, funguje tedy jako odkaz. Ať už jste ve Wikipedii kdekoli, můžete na tento odkaz kliknout a tím si své pískoviště otevřít.
  7. Poté můžete kliknout v horním menu na tlačítko Editovat a dát se do zkoušení či psaní, zkrátka do toho, co zrovna na pískovišti potřebujete udělat.
  8. Na konci práce si editaci klasickým postupem uložte (Zveřejnit změny > Shrnutí editace > Zveřejnit změny). Pokud pracujete na pískovišti dlouho v kuse, můžete si práci ukládat i průběžně (třeba po deseti dvaceti minutách), abyste o ni nějakým ukliknutím nepřišli.