Nápověda:Jak psát Wikipedii/Diskusní stránky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Diskusní stránky[editovat | editovat zdroj]

  1. Každý článek ve Wikipedii i každý wikipedista mají svou vlastní diskusní stránku, tedy prostor pro komunikaci s ostatními.
  2. Wikipedisté spolu mají komunikovat primárně kvůli tvorbě encyklopedie. Například diskuse u článku „Válka v Iráku“ neslouží k polemikám o tom, jestli to byla správná nebo špatná válka. Má se zde pouze řešit, jak článek učinit ještě lepším. Stejně tak diskusní stránka nějakého wikipedisty slouží k řešení záležitostí ohledně psaní Wikipedie: k vyjádření připomínek, dotazů, díků, k motivování se navzájem apod., ale ne k posílání soukromých vzkazů typu „zítra zajdeme na fotbal“.
  3. Diskusní příspěvky se vždy podepisují, naopak články se nepodepisují.
  4. Nejnovější diskusní příspěvky jsou zpravidla úplně dole na stránce.
  5. Komunikace ve Wikipedii je veřejná. Pokud chcete poslat vyloženě soukromou zprávu, použijte e-mail.
  6. Platí pravidlo: odpovídejte na té stránce, kde diskuse začala:
    1. To znamená, že když vám chce někdo něco sdělit, tak napíše vzkaz na vaši diskusní stránku. Vy mu pak odpovězte také na této vaší diskusní stránce.
    2. Naopak když komunikaci započínáte vy a chcete někomu něco sdělit, napíšete dotyčnému na jeho diskusní stránku. On vám pak také odpoví na této své diskusní stránce.
  7. Jak začít diskusi:
    1. Pokud chcete založit nějaké nové diskusní téma nebo s někým započít konverzaci, je potřeba nejprve najít a otevřít správnou diskusní stránku.
      1. Když chcete diskutovat u nějakého článku, klikněte na tlačítko Diskuse v horní liště (na stejné úrovni jako tlačítko Editovat, jen vlevo).
      2. Když chcete napsat vzkaz nějakému wikipedistovi, je více možností, jak jeho diskusní stránku najít. Můžete si otevřít osobní stránku daného wikipedisty a jako v předchozím bodě kliknout v horním menu na tlačítko Diskuse, častější je ale využití odkazu, který najdete např. ve Sledovaných stránkách či v historii nějakého článku, bývá tam ve formátu „Jméno wikipedisty (diskuse | příspěvky)“. V samotných diskusích pak bývá součástí podpisů wikipedistů i odkaz na jejich vlastní diskusní stránku, takže někdy je možné využít i tuto cestu.
    2. Když jste na dané diskusní stránce, klikněte v záhlaví na tlačítko Přidat téma.
    3. Tím se dostanete do editačního rozhraní (které je ale jiné než v článcích). Vyplňte kolonku Předmět/nadpis a do prázdného okna níže napište váš vzkaz.
    4. Na závěr vzkazu se nepodepisujte ručně, ale pomocí speciálního tlačítka: kurzor nechte na konci zprávy a poté klikněte na ikonku podpisu (třetí ikonka zleva, přímo nad oknem s vaším textem). Po kliknutí se na konci textu objeví čtyři vlnovky (což je váš podpis, jak za chvíli uvidíte v náhledu).
    5. Nyní pod oknem s textem klikněte na tlačítko Ukázat náhled. Tím se dostanete na stránku s náhledem. V horní části stránky vidíte vámi vyplněný předmět/nadpis v podobě nadpisu, hned pod ním je váš text i s podpisem. Takto bude váš vzkaz vypadat po odeslání. Pokud se vzkazem ještě nejste spokojeni, v dolní části stránky se nachází editační okno, kde text můžete upravit a poté si opět ukázat náhled.
    6. Až budete spokojeni, klikněte pod oknem na modré tlačítko Zveřejnit změny (případně Zveřejnit stránku). Tím bude váš vzkaz umístěn na danou diskusní stránku a ostatní wikipedisté se k němu budou moci vyjádřit.
  8. Jak pokračovat v diskusi (jak někomu odpovědět):
    1. Až na pár drobností jde o stejný postup jako v případě, že diskusi zahajujete. Nejprve je potřeba dostat se na danou diskusní stránku. Pokud někdo napsal vzkaz na vaši diskusní stránku, objeví se vám v horním menu žluté upozornění, které vás tam zavede. Pokud někdo odpoví na diskusní příspěvek, který jste vytvořili vy někde jinde, dozvíte se to, když si zkontrolujete Sledované stránky. (Někdy, ale ne vždy, vám může přijít do horního uživatelského menu upozornění (ikonka ), že vás někdo zmínil na nějaké diskusní stránce, což znamená, že dotyčný chce, abyste si jeho zprávu přečetli.)
    2. Když jste na dané diskusní stránce, přečtěte si, co je tam nového. Když chcete odpovědět, klikněte u příslušné kapitoly (případně v záhlaví) na Editovat zdroj.
    3. Zobrazí se vám okno s textem. Najděte v něm vzkaz, na který chcete odpovědět. Většinou to bude úplně dole. Pod tímto vzkazem vytvořte nový řádek a na začátek řádku napište dvojtečku. Tím vytvoříte odsazení (viditelné bude až po stisknutí tlačítka ukázání náhledu). Odsazení se v diskusi používá, aby bylo lépe zřetelné, kdo na koho reaguje. (Dvě a více dvojteček za sebou vytvoří ještě větší odsazení. Vytvořte o jednu dvojtečku větší odsazení, než je ve vzkazu, na který reagujete.)
    4. Za dvojtečku napište váš vzkaz a na jeho konci se pomocí ikonky podpisu podepište. Vzkazy pište krátké a kompaktní, nerozdělujte je do více odstavců. (Pokud jsou ale odstavce nutné, na začátek každého odstavce napište znovu stejný počet dvojteček jako u prvního vašeho odstavce, aby bylo odsazení u celého vzkazu jednotné.)
    5. Dole pod oknem s textem stiskněte Ukázat náhled a zprávu si zkontrolujte. Poté do políčka pod editačním oknem vyplňte shrnutí editace (např. „Odpověď“) a zprávu odešlete kliknutím na modré tlačítko Zveřejnit změny.