Nápověda:Jak psát Wikipedii/Šablona Překlad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Šablona Překlad[editovat | editovat zdroj]

  1. Pokud překládáte do české Wikipedie nějaký text z cizojazyčné Wikipedie, je potřeba na začátek sekce Reference umístit šablonu Překlad. Šablona se používá jak v případě, kdy jste přeložili kompletně celý článek, tak v případě, kdy jste český článek psali i na základě jiných zdrojů a jen (třeba i malá) část je napsána s využitím textu z cizojazyčné Wikipedie. Šablona Překlad zajistí odkaz na konkrétní verzi cizojazyčného článku, který jste překládali. To je potřeba z důvodu autorských práv i kvůli uvedení zdroje. Jak tedy na to?
  2. V českém článku v závěrečné sekci Reference vytvořte hned pod nadpisem volný řádek.
  3. V horním editačním menu klikněte na tlačítko Vložit a z nabídky vyberte Šablona.
  4. Objeví se okno pojmenované Přidat šablonu. Do příslušného políčka napište název šablony, ten zní jednoduše: Překlad. Výběr můžete potvrdit kliknutím do našeptávače, který se objeví pod políčkem. Vyberte vždy pouze „Překlad“, ne „Překlad/doc“. Výběr potvrďte tlačítkem Přidat šablonu.
  5. Objeví se okno s třemi parametry, které musíte zadat. První parametr je jazyk, kam patří jazykový kód té Wikipedie, ze které jste překládali. Pro angličtinu je to např. „en“, pro němčinu „de“ atd. Kód jazyka snadno zjistíte podle internetové adresy v adresním řádku prohlížeče (úplně nahoře). Když jste na české Wikipedii, adresa je „cs.wikipedia.org“, pro anglickou je to právě „en.wikipedia.org“, pro německou „de.wikipedia.org“ apod.
  6. Druhým parametrem je článek, kam napište přesné jméno článku v originálním jazyce, tedy tak, jak je pojmenován na té Wikipedii, ze které překládáte.
  7. Třetím parametrem je tajemně znějící revize. Tam patří několikamístné číslo, které je pro každou verzi článku unikátní. Díky tomuto číslu se zajistí propojení s tou konkrétní verzí článku, kterou jste překládali zrovna vy. Toto číslo revize zjistíte následujícím způsobem:
    1. Ve vedlejším panelu prohlížeče si otevřete cizojazyčnou Wikipedii a v ní článek, který jste překládali.
    2. V levém menu, v oddílu Nástroje, klikněte na Trvalý odkaz (v angličtině je to oddíl Tools a odkaz Permanent link).
    3. Tím se vám zobrazí článek, který má na začátku upozornění, že jde o konkrétní verzi článku uloženou tím a tím wikipedistou v tolik a tolik hodin. Vás ale zajímá ono číslo revize, které najdete v adresním řádku prohlížeče, kde je klasická internetová adresa (začíná např. „en.wikipedia.org…“), ovšem na jejím konci je napsáno „oldid=1234…“. Ono dlouhé číslo za tím „oldid=“ je to číslo, které hledáte. Takže si jej zkopírujte, vraťte se do českého článku, kde máte otevřenou šablonu Překlad, a do parametru revize vložte ono číslo.
  8. Po vyplnění všech tří parametrů klikněte vpravo nahoře na modré tlačítko Vložit.
  9. Hotovo! Tím se šablona vloží do článku, objeví se tam kurzívou věta „V tomto článku byl použit překlad textu z článku…“ Pak už stačí článek klasickým způsobem uložit (Zveřejnit změny), případně pokračovat v psaní.