Nápověda:Jak psát Wikipedii/Základní formátování

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Základní formátování[editovat | editovat zdroj]

  1. Během psaní Wikipedie nestačí jen psát běžný text, je také třeba jej vhodně upravit, naformátovat: umět ve vhodnou chvíli používat tučné písmo či kurzívu, vytvořit nadpis, odrážky, vložit odkaz apod. Tyto prvky ale nelze vkládat libovolně, kam se vám zlíbí. Mezi základní zvyklosti úpravy textu patří:
    1. Všechny články jsou psány stejným fontem (typem písma) i velikostí písma, aby byl styl Wikipedie jednotný. Proto si nemusíte lámat hlavu s tím, jaký druh či velikost písma nastavovat.
    2. S tučným písmem je třeba co nejvíce šetřit, v článcích se používá prakticky jen na začátku první věty pro název článku (a případné varianty názvu). Kurzíva se používá převážně pro názvy uměleckých děl. Podtrhávání textu se ve Wikipedii prakticky nepoužívá.
    3. Nový odstavec nezačíná odsazením, jak je zvykem v tištěném textu. Odstavce jsou vizuálně odděleny zvětšenou mezerou mezi řádky. Tuto mezeru není třeba zvlášť přidávat, vytvoří se vždy, když stisknete klávesu Enter a začnete psát nový odstavec. (Není tedy správné stisknout Enter dvakrát a teprve pak psát nový odstavec. Stačí jednou.)
  2. Tyto základy jsou podobné tomu, co znáte např. z Wordu. Rovnou si je procvičte na Pískovišti: v horním uživatelském menu klikněte na Pískoviště a v něm v záhlaví na Editovat.
  3. Nyní jste v editačním rozhraní a můžete psát běžný text. Napište si zkusmo pár slov či vět.
  4. Jedno z napsaných slov ztučněte: Podržením a táhnutím myši slovo vyberte („zamodřete“). Poté klikněte myší na ikonku v editačním panelu (v záhlaví). Rozbalí se nabídka (Tučně, Kurzíva, Vymazat formátování, Více). Klikněte na Tučně. Nabídka zmizí a vybrané slovo se ztuční.
  5. Nyní vyberte jiné slovo a zdůrazněte ho kurzívou. Postup je úplně stejný jako u ztučnění, jen klikněte na Kurzíva.
  6. Tučné písmo a kurzíva jdou samozřejmě i kombinovat. Vyberte si tedy nějaké třetí slovo a zkuste ho označit tučnou kurzívou.
  7. Pokud chcete ztučnění (kurzívu) zrušit, postupujte stejně jako při vkládání. Všimněte si přitom, že pod ikonku , v rozbalovací nabídce, svítí zapnuté tučné písmo (kurzíva) modrou barvou. Klikněte na zapnuté (modré) tlačítko a tím jej vypnete, slovo v textu se tím odtuční (zmizí kurzíva). Další možností, jak písmo vrátit do normálního stavu, je kliknout na tlačítko Vymazat formátování.
  8. Další formátovací možnosti, které si v rozbalovací nabídce pod ikonku zobrazíte kliknutím na Více (např. Horní index, Přeškrtnuté, Malé, ...), se v článcích ve Wikipedii používají jen výjimečně. Klidně si je na pískovišti ale vyzkoušejte také.
  9. Nakonec si vaše pokusy na pískovišti uložte: vpravo nahoře klikněte na modré tlačítko Zveřejnit změny, vyplňte shrnutí editace (napište např. „procvičování formátování“) a kliknutím na Zveřejnit změny uložení potvrďte.
  10. Po uložení si klidně něco hned zopakujte. Pomocí tlačítka Editovat vstupte znovu do textu, udělejte pár změn a pak je uložte.