Nápověda:Jak psát Wikipedii/Nastavení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Nastavení[editovat | editovat zdroj]

  1. Po zaregistrování se do Wikipedie je dobré přizpůsobit si některá uživatelská nastavení. Začněte kliknutím na Nastavení v horním uživatelském menu.
  2. Zde vidíte své Základní údaje, můžete si tu například změnit heslo. Trochu níže je sekce Lokalizace. V ní můžou (ale nemusí) muži a ženy vyplnit svůj rod. Ženy pak například budou softwarem označovány jako wikipedistky, a ne jako wikipedisté. Změnu je nutné potvrdit dole na stránce modrým tlačítkem Uložit nastavení.
  3. Další nastavení, které je možné změnit, je e-mailová adresa. Toto nastavení je pod sekcí Lokalizace a Podpis. Pokud jste při registraci do Wikipedie vyplnili e-mailovou adresu, vidíte ji zde napsanou. (Pokud jste při registraci e-mail neuvedli, ale chtěli byste ho teď doplnit, můžete tak nyní či později učinit kliknutím na tlačítko Nastavit e-mailovou adresu.)
  4. Pod vaší e-mailovou adresou pravděpodobně vidíte nápis Ověření e-mailu a pod ním oranžový rámeček s upozorněním, že vaše adresa ještě nebyla ověřena. Systém Wikipedie totiž nemůže sám ověřit, jestli jste opravdu skutečným vlastníkem zadané adresy. Proto mu musíte s ověřením pomoci:
    1. Přihlaste se do své e-mailové schránky a tam už by na vás měl čekat e-mail od odesílatele Wikipedie, s předmětem Vítejte na Wikipedii: Prosím, potvrďte svou e-mailovou adresu, který vám přišel v době vaší registrace do Wikipedie. Pokud takový e-mail nikde nevidíte, je možné, že ho máte ve složce Spam či Nevyžádaná pošta. Uživatelé Gmailu ho možná mají v sekci Sociální sítě.
    2. Otevřete si daný e-mail. V něm naleznete modré tlačítko Potvrdit e-mailovou adresu. Klikněte na něj a tím pro Wikipedii potvrdíte, že daná e-mailová adresa je opravdu vaše.
    3. Že potvrzení e-mailu proběhlo úspěšně, si můžete pro jistotu ověřit ve Wikipedii v Nastavení. Dole by už neměl být oranžový rámeček, ale oznámení, že adresa byla ověřena, a datum, kdy k tomu došlo. Nyní si také v této části můžete nastavit, jestli chcete ostatním wikipedistům dovolit, aby vás mohli na váš e-mail kontaktovat (když budou na vaší osobní stránce, objeví se jim v levém menu v Nástrojích odkaz Poslat e-mail tomuto uživateli; váš e-mail přitom neuvidí, ten zůstává soukromý).
  5. Časem, až budete mít s Wikipedií více zkušeností, si možná sami v Nastavení zvolíte různá další „udělátka“ a možnosti podle svého gusta, pro začátek ale není třeba nic dalšího měnit.