Nápověda:Jak psát Wikipedii/Literatura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  1. Důležitou součástí skoro každého článku by měla být sekce Literatura. Ta má být umístěna mezi sekcemi Reference a Externí odkazy. Do sekce Literatura patří seznam kvalitních literárních zdrojů, které doporučujete čtenářům k dalším čtení, pokud se o tématu článku chtějí dozvědět víc než jen encyklopedický základ.
  2. Seznam této doporučené literatury se nerovná seznam použité literatury. Tím je vlastně sekce Reference, kam navíc patří i odkazy na internetové zdroje. Často se tak v sekci Literatura znovu objeví některé zdroje zmíněné už v Referencích, to ale nevadí.
  3. Do seznamu doporučené literatury můžete dát i díla, která nejsou v češtině, pokud jsou k tématu stěžejní a nemají český ekvivalent. Pokud je to ale možné, preferujte české zdroje a překlady.
  4. Jak má seznam vypadat? V režimu Editovat vytvořte pod sekcí Reference novou sekci, nazvanou Literatura. Sekce se tvoří pomocí funkce nadpisů (tlačítko Odstavec vlevo nahoře v editační menu).
  5. Poté, hned pod nadpis, vložte seznam s odrážkami (ikonka v horním editačním menu). Každá odrážka (řádek) bude odpovídat jedné položce literatury. Řazení bývá abecední, v případě potřeby i jiné (třeba podle data vydání).
  6. Jak má jednotlivá položka literatury vypadat? Můžete rovnou normálním písmem napsat autora, název, rok vydání a další údaje. Je to nejjednodušší a nejrychlejší. Ale není to doporučené, protože aby byl zápis ve všech článcích jednotný, je lepší použít tzv. šablony, které vycházejí ze závazných citačních norem:
  7. Pokud se rozhodnete použít k zápisu literatury citační šablonu, nechte řádek prázdný a klikněte v horním editačním menu na tlačítko Vložit a tam vyberte Šablona.
  8. Objeví se okénko nazvané Přidat šablonu. Do políčka uprostřed je potřeba napsat název šablony, která se jmenuje Citace monografie (stačí napsat část a vybrat z našeptávače), a potvrdit kliknutím na tlačítko Přidat šablonu.
  9. Následně se objeví formulář s množstvím políček (Příjmení, Název, Vydavatel,...), které je potřeba vyplnit. Povinným políčkem je pouze Název, ale čím víc toho vyplníte, tím líp. Když máte vyplněno, stiskněte vpravo nahoře modré tlačítko Vložit a tím se položka literatury objeví v článku.
  10. Pokud už vložený záznam chcete ještě upravit, klikněte na příslušný řádek. Ten zmodrá a objeví se proužek s nabízeným tlačítkem Editovat. Na to klikněte, dostanete se do formuláře z předchozího bodu, kde můžete změnit políčka, která to potřebují.
  11. Pokud chcete do seznamu literatury vložit odkaz na článek z nějakého časopisu či novin, musíte při výběru šablony (bod 8) napsat Citace periodika. Jinak je postup stejný.
  12. Těchto tzv. citačních šablon existuje celá řada (pro elektronické zdroje, sborníky, zákony apod.), ale citace monografie či periodika většinou stačí.