Wikipedie:Senioři píší Wikipedii/Návody/Přenesení článku z pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod z této strany existuje i ve formátu pdf (vhodné k tisku)

Přenesení článku z pískoviště[editovat | editovat zdroj]

  1. Pokud jste na svém pískovišti připravili článek a chcete ho uveřejnit, je potřeba ho přenést mezi další encyklopedické články. Není třeba, aby byl článek dokonalý. Vylepšovat ho vy či někdo další bude moci i později. Stačí tedy, když článek neobsahuje hrubé chyby, má uvedené zdroje a nechybí v něm klíčové informace.
  2. Nejprve si otevřete vaše pískoviště a klasicky klikněte na Editovat. Nyní zadejte pokyn Vybrat vše (klávesová zkratka Ctrl+a) a poté zadejte pokyn Kopírovat (klávesová zkratka Ctrl+c).
  3. Poté do vyhledávacího políčka ve Wikipedii napište vámi zamýšlený název článku (doporučení, jak pojmenovávat články, najdete na stránce Wikipedie:Název článku) a dejte ho vyhledat (stiskněte klávesu Enter nebo ikonku lupy na konci vyhledávacího políčka).
  4. Tím se dostanete na stránku nazvanou Výsledky hledání. Pod vyhledávacím políčkem uprostřed stránky najdete větu „Můžete stránku [název článku] vytvořit nebo požádat o její vytvoření.“ Vámi zamýšlený název ve větě figuruje jako červený odkaz. Klikněte na něj.
  5. Dostanete se na stránku nazvanou Vytváření [název článku]. (Je možné, že vám na této stránce vyskočila nabídka překládacího nástroje Content Translation. Nabídku ignorujte a zrušte kliknutím na Ne, díky.)
  6. V záhlaví stránky, vlevo od vyhledávacího políčka, klikněte na záložku Založit.
  7. Otevře se vám editační rozhraní. Rovnou zadejte pokyn Vložit (klávesová zkratka Ctrl+v). Tím se obsah vašeho pískoviště zkopíruje na stránku s tím správným názvem.
  8. Nyní je více možností, jak postupovat. Můžete článek rovnou uveřejnit kliknutím vpravo nahoře na modré tlačítko Zveřejnit stránku, ale lepší je ještě pokračovat:
  9. Totiž přidat do článku vhodné kategorie. Jaké kategorie jsou vhodné? To si musíte zjistit předem: projděte si podobné články a zjistěte, v kterých kategoriích jsou zařazeny a které kategorie vůbec existují. Hledejte vždy co nejkonkrétnější kategorie: tenistka z Česka by měla být v kategorii České tenistky, ne Tenis.
  10. Pokud máte kategorie vybrány a poznamenány, klikněte vlevo od modrého tlačítka Zveřejnit stránku na ikonku tří čar . V rozbalovací nabídce klikněte na Kategorie.
  11. Otevře se okno nazvané Nastavení, kam můžete zadat jednu či více kategorií. Napište do příslušného políčka (s textem Přidat kategorii) vybranou kategorii a potvrďte ji kliknutím na daný výsledek v našeptávači pod políčkem. Tím se kategorie vloží. Poté můžete vložit další kategorii, nebo kliknout vpravo nahoře na modré tlačítko Použít změny a článek konečně zveřejnit přes horní modré tlačítko Zveřejnit stránku. Gratulujeme k založenému článku!
  12. Vzácně se po pokusu o zveřejnění může otevřít varování „Něco se pokazilo“, když automat rozpozná, že jsou v článku nějaká problematická slova (např. loni, bohužel atd.) či jiné problémy. Kliknutím na dolní tlačítko Zavřít se vrátíte k editaci článku a můžete se pokusit daná místa opravit. Nebo zveřejnění článku vynuťte kliknutím na modré tlačítko Zkusit znovu.