Námořní smlouva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Námořní smlouva
Holmes, Watson, Annie Harrisonová a Percy Phelps. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
Holmes, Watson, Annie Harrisonová a Percy Phelps. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
AutorArthur Conan Doyle
Původní názevThe Adventure of the Naval Treaty
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
Žánrdetektivní povídka
Datum vydání1893
Předchozí a následující dílo
Řecký tlumočník Poslední případ
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Holmes obdivuje růži. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)

Námořní smlouva je jedna z 56 krátkých detektivních povídek o Sherlocku Holmesovi, kterou napsal Sir Arthur Conan Doyle. Poprvé byla publikována v časopisu The Strand Magazine pod názvem The Adventure of the Naval Treaty, kde byla kvůli své délce rozdělena na 2 části, které vyšly v říjnu a listopadu 1893.[1] Je desátou z jedenácti povídek vydaných knižně v souboru Vzpomínky na Sherlocka Holmese (anglicky The Memoirs of Sherlock Holmes).[pozn. 1][2]

Sám Doyle příběh zařadil na konec žebříčku svých 19 nejoblibenějších holmesovských povídek.[3][4]

Holmes zde vyšetřuje odcizení tajné vojenské smlouvy z budovy britského ministerstva zahraničí.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Doktor Watson obdrží dopis od svého starého spolužáka Percyho Phelpse, který ho žádá, aby za ním přivedl Sherlocka Holmese, a tak se za ním oba vydají.

Phelps pracuje jako vlivný úředník na ministerstvu. Jednoho dne byl svým strýcem a ministrem zahraničí lordem Holdhurstem požádán o pořízení kopie tajné vojenské námořní smlouvy s Itálií. Když Phelps pozdě večer smlouvu opisoval, opustil na chvíli svou kancelář, aby si u vrátného obstaral kávu. Vrátného našel spícího, probudil ho až řinčící zvonek, který vede do Phelpsovy kanceláře. Vyděšený Phelps se rozběhne do kanceláře, smlouva tam již však není. Zdrcený je dopraven domů, kde je pro něho uvolněna místnost patřící jeho nastávajícímu švagrovi Josephu Harrisonovi, kde v mozkové horečce stráví několik týdnů v péči své budoucí ženy Annie.

Když druhý den Holmes s Watsonem opět přijedou za Phelpsem, dozví se, že se do pokoje kde Phelps spal pokusil někdo vloupat. Po vyslechnutí této příhody Holmes instruuje Annie, ať do večera neopouští onu místnost, a navrhne Phelpsovi, aby se s nimi vrátil do Londýna. Ve vlaku jim však oznámí, že on sám s nimi nepojede.

Té noci Holmes číhá u okna dotyčného pokoje a vidí Josepha Harrisona, jak vyndává smlouvu schovanou v podlaze. Po rvačce se mu smlouvu podaří získat. Ráno se vrátí na Baker Street, kde „nedokáže odolat dramatickému efektu“ a Phelpsovi smlouvu nechá naservírovat k snídani.

Harrisona Holmes začal podezřívat, když mu Phelps řekl, že spolu ten den plánovali odjet domů stejným vlakem. Harrison za ním šel do kanceláře ve chvíli, kdy ji Phelps opustil, a tak zazvonil na zvonek, aby ho přivolal, ale poté si všiml smlouvy na stole, chopil se jí a doufal, že se mu ji podaří prodat a splatit tak své dluhy.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Povídku adaptovala BBC v televizním seriálu Sherlock Holmes (1965, 1968) v hlavní roli s Peterem Cushingem, epizoda je však považována za ztracenou.[5]

Děj byl zpracován ve stejnojmenné epizodě televizního seriálu Sherlock Holmes (1984–1994). Hlavní roli ztvárnil Jeremy Brett.

Pro rozhlas adaptovala povídku mimo jiné BBC v letech 1960[6] a 1992[7].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V britských vydáních je desátou povídkou z dvanácti. Britská vydání The Memoirs of Sherlock Holmes totiž obsahují i povídku Lepenková krabice, která je většinou v ostatních vydáních (včetně českého) řazena do souboru Poslední poklona Sherlocka Holmese (His Last Bow).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. REDMOND, Christopher. Sherlock Holmes handbook. 2nd ed. vyd. Toronto, Ont: Dundurn 336 s. Dostupné online. ISBN 978-1-55488-446-9. S. 23. (anglicky) 
  2. REDMOND, Christopher. Sherlock Holmes handbook. 2nd ed. vyd. Toronto, Ont: Dundurn 336 s. Dostupné online. ISBN 978-1-55488-446-9. S. 20, 31. 
  3. MADSEN, Diane Gilbert. What's Your Favorite Sherlock Holmes Story? - Strand Magazine [online]. 2016-09-20 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Sir Arthur Conan Doyle's Favorite Sherlock Holmes Stories. www.trivia-library.com [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  5. missing episodes. obversebooks.co.uk [online]. [cit. 2024-01-23]. Dostupné online. 
  6. BBC Radio 4 Extra - Sherlock Holmes, Sherlock Holmes with Carleton Hobbs - Series 2, 2. The Naval Treaty. BBC [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. The BBC audio complete Sherlock Holmes. merrisonholmes.com [online]. [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Vzpomínky na Sherlocka Holmese – e-kniha, publikováno Městskou knihovnou v Praze.