Řecký tlumočník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řecký tlumočník
Mycroft v Sherlockově bytě na Baker Street. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
Mycroft v Sherlockově bytě na Baker Street. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
AutorArthur Conan Doyle
Původní názevThe Adventure of the Greek Interpreter
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
Žánrdetektivní povídka
Datum vydání1893
Předchozí a následující dílo
Domácí pacient Námořní smlouva
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řecký tlumočník je jedna z 56 krátkých detektivních povídek o Sherlocku Holmesovi, kterou napsal Sir Arthur Conan Doyle. Poprvé byla vydána v září roku 1893 v časopisu The Strand Magazine pod názvem The Adventure of the Greek Interpreter.[1] Je devátou z jedenácti povídek vydaných knižně v souboru Vzpomínky na Sherlocka Holmese (anglicky The Memoirs of Sherlock Holmes).[pozn. 1][2]

Sám Doyle příběh zařadil mezi svých 18 nejoblíběnějších holmesovských povídek, udělil mu 17. místo.[3]

Poprvé se zde objevuje postava Mycrofta Holmese, Sherlockova staršího bratra.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Sherlock Holmes nikdy nemluví o své rodině, proto byl Watson velmi překvapen, když se mu zmínil, že má bratra. Sherlock se rozhodne je představit, a proto se oba vydají do Diogenova klubu, kde Mycroft Holmes pobývá.

Mycroft nabídne Sherlockovi případ, s nímž ho oslovil jeden ze sousedů – řecký tlumočník Melas.

Před pár dny byl tlumočník ze svého domu unesen. Před Melase byl předveden muž se zalepeným obličejem a ústy. Pomocí psaní odpovídal na otázky, které mu podle rozkazu Melas kladl, týkaly se podepsání jakýchsi listin. Jelikož únosci řecky neuměli, podařilo se Melasovi zjistit i jméno muže – Paul Kratides. Do místnosti ale náhle vešla žena jménem Sofie, jež zajatce znala, a výslech byl přerušen. Melas byl vysazen uprostřed vřesoviště.

Latimer, Kratides a sedící Melas. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)

Mycroft podal inzerát požadující informace o Sofii či Kratidesovi. Ozval se muž, který jim sdělil, že Sofie nyní bydlí v Beckenhamu. Všichni tři se tam spolu s policejním inspektorem vydali. V zakouřeném pokoji našli svázaného a přidušeného Melase i Kratidese, kterého se již nepodařilo oživit.

Od autora odpovědi na inzerát se dozvěděli, že bohatá Sofie, původem z Řecka, byla v Anglii na návštěvě, jeden z pachatelů jménem Latimer ji však přesvědčil, aby s ním utekla. Když se o tom dozvěděl její bratr Paul Kratides, vydal se do Anglie, padl však do rukou zločinců, kteří se ho snažili přinutit, aby převedl svůj i Sofiin majetek na ně.

Latimer a jeho společník uprchli i se Sofií. Po několika měsících byla v uherských novinách zveřejněna zpráva, že se dva angličané cestující s dívkou nejspíše navzájem pobodali. Sherlock si ovšem myslí, že za jejich smrtí stojí Sofie.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Děj byl zpracován ve stejnojmenné epizodě televizního seriálu Sherlock Holmes (1984–1994). Hlavní roli ztvárnil Jeremy Brett, Mycrofta Holmese si zahrál Charles Gray.

Pro rozhlas adaptovala povídku mimo jiné BBC v letech 1960[4] a 1992[5].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V britských vydáních je desátou povídkou z dvanácti. Britská vydání The Memoirs of Sherlock Holmes totiž obsahují i povídku Lepenková krabice, která je většinou v ostatních vydáních (včetně českého) řazena do souboru Poslední poklona Sherlocka Holmese (His Last Bow).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. QUARTERMAIN, Colin. Plot Summary of "The Adventure of the Greek Interpreter". Owlcation [online]. 2023-11-11 [cit. 2023-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. REDMOND, Christopher. Sherlock Holmes handbook. 2nd ed. vyd. Toronto, Ont: Dundurn 336 s. ISBN 978-1-55488-446-9. 
  3. MADSEN, Diane Gilbert. What's Your Favorite Sherlock Holmes Story? - Strand Magazine [online]. 2016-09-20 [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. BBC Radio 4 Extra - Sherlock Holmes, Sherlock Holmes with Carleton Hobbs - Series 2, 3. The Greek Interpreter. BBC [online]. [cit. 2023-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. The BBC audio complete Sherlock Holmes. merrisonholmes.com [online]. [cit. 2023-10-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Vzpomínky na Sherlocka Holmese – e-kniha, publikováno Městskou knihovnou v Praze.