Lepenková krabice (povídka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lepenková krabice
Lestrade, Holmes a Watson prohlíží obsah krabice. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
Lestrade, Holmes a Watson prohlíží obsah krabice. (1893, Sidney Paget, The Strand Magazine)
AutorArthur Conan Doyle
Původní názevThe Adventure of the Cardboard Box
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
Žánrdetektivní povídka
Datum vydání1893
Předchozí a následující dílo
Stříbrný lysáček Žlutá tvář
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lepenková krabice je jedna z 56 krátkých detektivních povídek o Sherlocku Holmesovi, kterou napsal Sir Arthur Conan Doyle. Poprvé byla vydána v lednu roku 1893 v časopisu The Strand Magazine pod názvem The Adventure of the Cardboard Box.[1]

V knižních vydáních ji lze nalézt jak ve sbírce Vzpomínky na Sherlocka Holmese (The Memoirs of Sherlock Holmes) tak v Poslední pokloně Sherlocka Holmese (His Last Bow). První britské vydání Vzpomínek na Sherlocka Holmese povídku na žádost Doyla neobsahovalo, americké ano, ale od roku 1894 nebyla otiskována ani tam. Opět se objevila až v roce 1917. V britských vydáních je řazena spíše do Vzpomínek, v amerických do Poslední poklony. Doylovým důvodem k pozastavení publikace byl zřejmě její lehce sexuální obsah.[2][3]

Úvodní pasáž, kde Holmes „čte myšlenky“ se do značné míry shoduje se začátkem povídky Domácí pacient, kam byla tato část přesunuta po pozastavení publikace Lepenkové krabice.[4]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Holmes předvede Watsonovi, že je z výrazů obličeje schopný odhadnout tok jeho myšlenek.

V dopise je Holmes přizván detektivem Lestradem k vyšetřování zásilky doručené slečně Susan Cushingové z Croydonu. Balíček obsahoval lepenkovou krabici s 2 odříznutýma lidskýma ušima naloženýma v soli. Holmes zamítá teorii policie o žertovném kousku mediků. Po vyzpovídání slečny Cushingové zjistí, že má 2 sestry – Sarah a Mary.

Mary se provdala za impulzivního námořníka Jima Brownera a Sarah s nimi jeden čas pobývala. Poté, co Browner odolal pokusu Sarah ho svést, začala poštvávat Mary proti němu a celé to vyvrcholilo, když si Mary našla milence. V náporu vzteku Browner oba milence zabil a jejich odříznuté uši poslal Sarah, u níž se domníval, že stále bydlí u své sestry Susan.

Browner je po příjezdu své lodi 1. máj do Londýna zatčen. Holmes prosí Lestrada, aby v souvislosti s tímto případem nikde nezmiňoval jeho jméno, jelikož byl prý moc jednoduchý a on chce být spojován jen se složitými kauzami.

Adaptace[editovat | editovat zdroj]

Děj byl zpracován v poslední epizodě televizního seriálu Sherlock Holmes (1984–1994). Hlavní roli ztvárnil Jeremy Brett.

Pro rozhlas adaptovala povídku mimo jiné BBC v letech 1960[5] a 1994[6].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Cardboard Box [online]. [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. REDMOND, Christopher. Sherlock Holmes handbook. 2nd ed. vyd. Toronto, Ont: Dundurn 336 s. ISBN 978-1-55488-446-9. S. 20. (anglicky) 
  3. QUARTERMAIN, Colin. "The Adventure of the Cardboard Box": A Sherlock Holmes Story. Owlcation [online]. 2023-11-12 [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Leslie Klinger's Notes [online]. [cit. 2024-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. BBC Radio 4 Extra - Sherlock Holmes, Sherlock Holmes with Carleton Hobbs - Series 2, 4. The Cardboard Box. BBC [online]. [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. The BBC audio complete Sherlock Holmes. merrisonholmes.com [online]. [cit. 2024-01-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poslední poklona Sherlocka Holmese – e-kniha, publikováno Městskou knihovnou v Praze.