Náměstí B. Hrozného

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí B. Hrozného
Náměstí B. Hrozného
Náměstí B. Hrozného
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoLysá nad Labem
Poloha
Napojené uliceSojovická, Zámecká, Komenského, Vodákova, Husovo náměstí
Historie
Pojmenováno poBedřich Hrozný
Starší názvyJungmanovo
Další údaje
Typnáměstí
Délka230 m
Šířka60 m
PSČ28922
Kód ulice317691
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí B. Hrozného je v centru města Lysá nad Labem, je upraveno jako park a slouží jako odpočinkový prostor. Celé náměstí je součástí městské památkové zóny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Náměstí, dříve Jungmanovo, které jde podél severní fronty domů západním směrem od náměstí Husova je nyní pojmenováno po lyském rodákovi, univerzitním profesorovi Bedřichu Hrozném. Vznik a úprava tohoto náměstí je staršího data. Toto prostranství mělo původně prudký sklon od severní fronty domů k jižní. Stával zde románský kostelík sv. Jana Křtitele, který byl zbourán v roce 1880. Ten stál v místech kde je dnes památník padlým v 1. světové válce. Náměstí bylo upraveno podle návrhu Václava Bošiny, vybudována byla terasa s několika schodišti. Dále bylo náměstí doplněno parkovou úpravou se vzácnými dřevinami. Také úprava západní části náměstí pod kostelem Narození sv. Jana Křtitele je pozdějšího data.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Náměstí je téměř trojúhelníkového tvaru o ploše 9.748 m². Na nejkratší straně jej uzavírá Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Lysé nad Labem[2]. Zde je umístěna pamětní deska Bedřicha Hrozného. Při pohledu od fary je na pravé straně náměstí muzeum Bedřicha Hrozného. Na náměstí je také několik význačných míst: pomník Bedřicha Hrozného, socha Panny Marie Immaculaty, pomník padlým v 1. světové válce, vyznačený půdorys zaniklého kostela sv. Jana Křtitele, památný strom jírovec maďal, Jedličkův dům s pamětní deskou Rudolfa Jedličky a pamětní deskou pátera Josefa Vojáčka. Na domě č. 184/10 je umístěna pamětní deska podporučíka Igora Vilímka, který padl v bitvě u Zborova. Z náměstí odbočuje jižním směrem Vodákova ulice, která je pojmenovaná po dalším lyském rodákovi Jindřichu Vodákovi. Na jeho rodném domě je rovněž pamětní deska.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BORSKÝ, František. Lysá nad Labem: Sborník o městě a jeho lidech. 1. vyd. [s.l.]: Městský národní výbor a Městské kulturní středisko v Lysé nad Labem, 1982. 243 s. (Vydavatelství Naše vojsko, n.p. - 1982). 
  2. Evangelický sbor v Lysé nad Labem. lysa.evangnet.cz [online]. Evangelický sbor v Lysé nad Labem [cit. 2023-09-18]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]