Muzeum zbraní armády Spojených států

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum zbraní armády Spojených států
Vstup do muzea, s T-12 Cloudmaker v popředí
Vstup do muzea, s T-12 Cloudmaker v popředí
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Založeno1967
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Venkovní expozice obsahuje desítky tanků
Německé železniční dělo Krupp K5 "Leopold"
Jeden z jen dvou dochovaných stíhačů tanků Elefant (Panzerjäger Tiger (P) Ferdinand)
Marder III (Sd.Kfz.139)
Panzer IV
Protiletadlový 8.8 cm Flak 41
16" pobřežní obranné dělo Coastal Defense Gun
12.8 cm FlaK 40 dvojitý protiletadlový kanón
Vnitřní expozice

Muzeum zbraní armády Spojených států United States Army Ordnance Museum se nachází na Aberdeen Proving Ground v Aberdeenu ve státě Maryland ve Spojených státech amerických, ale v současnosti je stěhováno do Fort Lee ve Virginii.

Účel a historie[editovat | editovat zdroj]

Posláním muzea americké armády je získávání, uchování, a vystavování historicky významných zbraní, výzbroje a materiálu, které se vztahují k historii americké armády a výbavě jednotek. Dále dokumentovat a prezentovat vývoj a vývoj amerického vojenského materiálu od dob amerického koloniální období až po současnost.

Muzeum bylo založeno v roce 1919 a oficiálně otevřeno pro veřejnosti v roce 1924. Zprvu zde byly vystavovány zbraně, materiál a vybavení nepřítele v budově č. 314 v Aberdeen Proving Ground, provozované americkou armádou až do roku 1967. Společná expozice s Aberdeen Proving Ground (APG) poskytuje spojení s technikou dodanou APG jako exponáty po první světové válce v roce 1965. Místní obyvatelé tvořili neziskovou nadaci Ordnance Museum Foundation, Inc. Nadace není spojena s americkou armádou ani s ministerstvem obrany. Nadace zahájila provoz muzea v roce 1970 otevřením expozice v dnešním objektu č. 2601 pozemní zkušební základně APG a provozuje muzeu až do dnešního dne.

Muzeum se skládá ze dvou částí: velké venkovní sbírku v oblasti vojenské techniky a výzbroje, o rozsahu 100.000 m2 parkové plochy, a vnitřní muzeum obsahující střelné zbraně a výbušniny z výzbroje mnoha armád z celého světa, spolu s historií jejich vývoje.

Vstup[editovat | editovat zdroj]

Od září 2010 je muzeum uzavřeno návštěvníkům z důvodu prací spojených s přemístěním. Skanzen je otevřen pro návštěvníky sedm dní v týdnu, od 9:00 do 4:45 hodin, s výjimkou většiny federálních svátků USA. Vnitřní muzeum, expozice, je již dlouho zavřena a již zde nebude znovu otevřena. Návštěvníci se musí dostavit do návštěvnického centra na rotě 715, východní brána Aberdeen Proving Ground a požádat o povolení ke vstupu. Povolení pak opravňuje držitele k vjezdu od muzea ale ne jiných míst základny. Vzhledem k tomu, že je muzeum na území aktivní vojenské základny, je potřeba, aby se návštěvník prokázal registrací vozidla (nebo pronajímacími dokumenty). Každý dospělý musí mít řidičský průkaz, nebo identifikační doklad. Děti jsou z takové povinnosti vyjmuty. Cizí státní příslušníci mohou navštívit muzeum po předložení pasu.

Muzeum, vnitřní expozice, prochází v roce 2011 obdobím stěhování do Fort Lee, na jih od Richmondu ve Virginii. První stěhování z Marylandu do Virginie bylo však zahájeno roce 2005 pod dohledem komise Base Realignment and Closure Commission. V červenci 2010 byla demontována bomba T-12 Cloudmaker a bylo již odvezeno mnoho dalších exponátů z výstavního parku, jako jsou tankyděla.

Nadace[editovat | editovat zdroj]

Nadace byla založena s plány trvalé starostlivosti o muzejní expozice na ploše 28.000 m2 kryté výstavní plochy. Nadace je formálně zapsána ve státě Maryland (USA), jako Charity #8849 od prosince 1991, jako nezisková a osvobozená od daně právnických osob. Tento status neziskové a osvobozené organizace od daně byl uznán u společnosti Internal Revenue Service v zápise 501(c)(3) na jaře roku 1992.

Expozice[editovat | editovat zdroj]

Venkovní sbírky obsahují více než 200 různých tanků, vojenských vozidel, samohybných děl, munici, minomety a děla z druhé světové války. Velmi malé množství exponátů však povoluje nahlídnout do jejich nitra. Důvodem je ochrana exponátů před poškozením.

Příklad venkovních exponátů:

Tanky a samohybná děla[editovat | editovat zdroj]

Děla[editovat | editovat zdroj]

Munice[editovat | editovat zdroj]

  • T12 - největší konvenční bomba, která kdy byla postavena (20.000 kg bomb), která byla vystavena před hlavním vchodem do budovy muzea.

Vnitřní expozice[editovat | editovat zdroj]

  • Vnitřní část muzea obsahuje rozsáhlou sbírku zbraní, granátů, ručních granátů, náboje a vzdělávací panely s četnými ukázkami, stejně jako Jeep z roku 1942, Goliáše a tank M5 Stuart.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku United States Army Ordnance Museum na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]