Mučedníci z Laosu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavení
Laoští mučedníci
Fotografie mučedníků
Fotografie mučedníků
mučedníci
Úmrtí19541970
LaosLaos Laos
Svátek16. prosince
Blahořečen(a)11. prosince 2016, katedrála Nejsvětějšího Srdce Páně, Vientiane, Laos, papež František
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributypalmová ratolest
PatronemLaosu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mučedníci z Laosu jsou skupina sedmnácti římských katolíků, zabitých mezi lety 19541970 v Laosu během tzv. vietnamské války členy komunistického hnutí Pathet Lao. Katolická církev je uctívá jako blahoslavené mučedníky.

Historické okolnosti[editovat | editovat zdroj]

Evangelizace Laosu byla francouzskými jezuity zahájena roku 1642, avšak díky problémům se první misijní stanice v Laosu objevovaly až v první polovině 19. století. Roku 1885 se katolická církev v Laosu stabilně usídlila.

Roku 1935 přišli do Laosu na misie francouzští členové kongregace Misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné. Roku 1938 byly Svatým stolcem zřízeny apoštolské prefektury ve Vientiane a Luang Prabang a roku 1952 vznikl v Laosu apoštolský vikariát. Roku 1957 přišlo do Laosu prvních šest misionářů s Itálie. Roku 1953 získal Laos nezávislost, avšak začalo období vnitřních bojů, a to především díky aktivitě komunistického politického hnutí hnutí Pathet Lao. Roku 1959 bylo všem misionářům v Laosu Svatým stolcem nařízeno, aby Laos neopouštěli. Mnoho jich poté zahynulo mučednickou smrtí.

Seznam mučedníků[editovat | editovat zdroj]

Francouzi[editovat | editovat zdroj]

Italové[editovat | editovat zdroj]

Laosané[editovat | editovat zdroj]

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Beatifikační proces Maria Borzaga a Paula Thoje Xyooje započal dne 22. prosince 2006, čímž obdrželi titul služebníci Boží. Dne 5. května 2015 podepsal papež František dekret o jejich mučednictví. Beatifikační proces ostatních mučedníků započal dne 18. ledna 2008, čímž taktéž obdrželi titul služebníci Boží. Dne 5. června 2015 podepsal papež František dekret o jejich mučednictví.

Blahořečeni byli společně dne 11. prosince 2016 v katedrále Nejsvětějšího Srdce Páně ve Vientiane. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Orlando Beltran Quevedo.

Jejich památka je připomínána 16. prosince. Kromě toho má každý jednotlivý mučedník svátek v den svého úmrtí. Jsou patroni Laosu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]