Mrňouskové 2: Daleko od domova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mrňouskové 2: Daleko od domova
Jiný názevMinuscule 2: Mandibles from Far Away
A Minuscule Adventure
Původní názevMinuscule 2 : Les Mandibules du bout du monde
Země původuFrancieFrancie Francie
ČínaČína Čína
Jazykfrancouzština
Délka93 minut
Žánryanimovaný film
dobrodružný film
hraný film
filmová komedie
PředlohaMrňouskové a Mrňouskové: Údolí ztracených mravenců
RežieHélène Giraud
Thomas Szabo
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleThierry Frémont
Bruno Salomone
Stéphane Coulon
Franck Benezech
Sarah Cohen-Hadria
Bô Gaultier de Kermoal
ProdukcePhilippe Delarue[1]
HudbaMathieu Lamboley
Výroba a distribuce
Premiéra20180909a9. září 2018 (Toronto International Film Festival)
20190130a30. ledna 2019 (Francie)
20190823a23. srpna 2019 (Čína)
Česká premiéra20190418a18. dubna 2019
Produkční společnostiLe Pacte
Éditions Montparnasse
Futurikon
Ifilmfilm Entertainment
France 3 Cinema
Supamonks Studio
Studios D'Animation
The Yard
B Media
SofiTVCine
DistribuceSignature Entertainment (Spojené království/Spojené státy)
Falcon Films (Spojené státy)
Le Pacte
Éditions Montparnasse (Francie)
Česká distribuceBioscop
Magic Box
Rozpočet13 milionů dolarů[1]
Předchozí a následující díl
Mrňouskové: Údolí ztracených mravenců
Mrňouskové 2: Daleko od domova na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mrňouskové 2: Daleko od domova (ve francouzském originále Minuscule 2 : Les Mandibules du bout du monde, ve Spojeném království vydáno pod názvem A Minuscule Adventure) je francouzský dobrodružný komediální animovaný film z roku 2018, který vychází z televizního pořadu Minuscule. Jedná se o pokračování filmu Mrňouskové: Údolí ztracených mravenců a bylo vydáno 30. ledna 2019.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Po letech od událostí prvního filmu žije Cox se svou rodinou v údolí na jihovýchodě Francie. Jednoho dne Junior, jedno z dětí, které si přeje být nezávislé, opustí skupinu a pokusí se odnést nalezené jablko k nim domů. Ukradne ho však moucha Toofete a jeho parta, která přežila díky své schopnosti vracet se z podsvětí. Cox je zavede na honičku, která skončí tím, že se mouchy zachytí na pavučině, která se pak zřítí a zabije je. Cox a Junior se pak vrátí domů a spolu s ostatními se uloží k zimnímu spánku. Později téže noci Mandible a jeho hlídka přepadnou obchod s potravinami, aby získali jídlo na zimu, ale napadne je kolonie červených mravenců v čele s Butorem, přičemž Butor se chce Coxovi a Mandible pomstít. Následuje honička v továrně na přepravu, Mandible se podaří mravencům utéct a pomocí svých tykadel vyšle dálkový hovor Coxovi, který se probudí z hibernace a vydá se s Juniorem na cestu.

Poté, co Cox a Junior dorazí na místo, dojde ke rvačce, v jejímž důsledku skončí červení mravenci v jedné z několika beden kaštanů, které mají být rozvezeny po celém světě. Junior skončí v bedně, která míří na Guadeloupe v Karibiku. Cox opustí Mandible, sveze se na náklaďáku a pak v letadle mířícím na Guadalupe. Na Guadalupe dorazí nákladním letadlem, ale Junior se od Coxe oddělí a ztratí se v džungli. Cox se probere z bezvědomí a s pomocí oddílu karibských mravenců se spojí s Mandible, načež se vydá Juniora hledat. Po obdržení zprávy se Mandible vydá k odpadní rouře a setká se s Coxovým druhým přítelem, černým pavoukem. Na upravené maketě lodi se vydají na Guadalupe, ale při plavbě přes Atlantský oceán je zastihne bouře, kvůli které spadnou do moře, kde je sežere velký bílý žralok.

V džungli Junior uteče před kudlankou nábožnou a zřítí se do jeskyně, kde uvízne ve skákající pavoučí síti. Tam potká mouchu jménem Gray, černou housenku vlaštovčího ocasu a černou berušku jménem Coco, do které se zamiluje. Když Cox dorazí, zachrání skupinu tím, že na pavouka shodí kámen. Cox s Coco těsně uniknou spolu s ostatními s Juniorem v kómatu. Když se Gray s housenkou vrátí domů, Coco vezme Coxe do domu své kolonie, kde černé berušky provedou rituál, aby pomohly Juniorovi nabýt vědomí. Mezitím se Cox dál snaží spojit se svými přáteli, ale ti jsou stále ve žraločím žaludku. O dva dny později se Junior probere a znovu se setká s Coxem. Začne se také sbližovat s Coco jako se svou přítelkyní.

Jednoho dne stavební dělníci vykácí domov černé berušky, aby postavili letovisko. Při vymýšlení plánu na jejich záchranu si Cox vzpomene, že se housenky černých berušek brání tím, že vydávají silný zápach, kvůli kterému je obyvatelé ostrova považují za obtíž. Cox nechá Juniora a Coco, aby našli domov housenek v banyánu. Stejně se však za ním vydají a zachrání ho před kudlankou nábožnou, ale jsou zahnáni do kouta poblíž útesu. Když se je kudlanka chystá sežrat, přichází je zachránit Mandible a černý pavouk, kteří unikli ze žraločího žaludku. Cox, Junior a Coco utečou a vydají se k housenkovému banyánu, kde je housenka, kterou Cox zachránil, zavede k jejich vůdci. Poté, co se vůdce dozví o staveništi a pomocí tykadel nahlédne do jeho vzpomínek, rozhodne se Coxovi pomoci. S pomocí armády je dovede na další staveniště, což způsobí, že vědci prohlásí oblast za zamořenou housenkami, a tak se jim podaří dostat se na další staveniště, které je zamořeno housenkami.

Následně se parta rozloučí se svými přáteli a vrátí se domů, aby pokračovala v zimním spánku, zatímco Junior se rozhodne zůstat s Coco. Ve scéně uprostřed titulků dorazí kaštanová krabice, ve které Butor a jeho kolonie uvízli, do restaurace v čínském Pekingu, kde Butor začne plánovat jejich útěk a pomstu Coxovi a Mandible.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od prvního filmu, se již v pokračování objevilo více lidských postav a také řeč ve francouzštině, kreolštině a mandarínštině.

Thierry Frémont prodejce potravin
Bruno Salomone muž žvýkající žvýkačku
Stéphane Coulon řidič dodávky
Franck Benezech správce stavby hotelu
Sarah Cohen-Hadria matka
Bô Gaultier de Kermoal radista ponorky

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Část natáčení se uskutečnila na Guadeloupe,[2] konkrétně na ostrovech Saintes, od června do července 2017.[1]

Přijetí ze strany kritiků[editovat | editovat zdroj]

Film získal od filmových kritiků pozitivní recenze.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Minuscule 2: Mandibles from Far Away na anglické Wikipedii.

  1. a b c Le film d'animation Minuscule 2 achève son tournage en Guadeloupe. Le Point [online]. 2017-06-28 [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. NOVEMBRE 2018 15:30, par Erwan Lafleuriel Mis en ligne le 13. Minuscule 2 : un premier trailer à la Guadeloupe. IGN France [online]. 2018-11-13 [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. Minuscule 2 : un film qui «fourmille» de bonnes idées. Le Figaro [online]. 2019-01-30 [cit. 2024-02-18]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]