Most U Jánů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
most U Jánů
Most U Jánů
Most U Jánů
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresJihlava
MěstoJihlava
Číslo mostu503c-M1
Dopravasilniční
PřesJihlava
ProjektantIng. Josef Melan
Začátek výstavby1908
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Kód památky103263 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Secesní most U Jánů se nachází v Jihlavě, kde vede přes řeku Jihlavu a spojuje Okružní ulici s Polenskou. Od roku 2008 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Most byl vystavěn v letech 19081909 na základě projektu profesora pražské techniky Ing. Josefa Melana. Jde o jeden z nejstarších dochovaných železobetonových mostů v České republice a ve své době představoval průkopnické technické a estetické řešení. Postaven byl jako součást městské elektrické dráhy, která tudy spojovala vlakové nádraží a Masarykovo náměstí. Dráha byla zrušena v roce 1948, nicméně dopravě most sloužil do roku 1981, kdy jej nahradil most v dnešní Havlíčkově ulici. Od té doby chátral, v roce 2008 musel být na doporučení statika zcela uzavřen a prošel první, zajišťovací, rekonstrukcí.

V roce 2012 prošel zchátralý most kompletní rekonstrukcí, při níž sem byly vráceny koleje jako připomínka na tramvajovou dráhu. Cena za rekonstrukci činila 7,5 milionů Kč. Dnes je most určen chodcům a cyklistům, město uvažuje i o napojení cyklostezky od Helenína, která navazuje na cyklostezku Jihlava – TřebíčRaabs.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-03-10]. Identifikátor záznamu 540282363 : silniční most U Jánů. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Herec Ondřej Vetchý namluvil krátký film o rodné Jihlavě. A ne poprvé Archivováno 23. 6. 2015 na Wayback Machine., jihlavacity.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]